Novosti

Od danas do nedjelje - središnje proslave Dana grada Ivanca 2017.

Petak

U petak, 24. lipnja, počinju središnje proslave Dana grada Ivanca 2017. Na gradskoj špici sve je spremno za otvaranje centralnih manifestacija – u izloženom šatoru izlagači slažu štandove za dvodnevni Ivanečki gospodarski sajam, a tijekom poslijepodnevnih sati će predstavnici KUD-ova i udruga svojim sadržajima ispuniti štandove na otvorenom.

Središnje manifestacije službeno počinju u 18 sati, otvaranjem 8. ivanečkog gospodarskog sajma. Dolazak na otvaranje je, uz brojne goste i uzvanike, najavio i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, novi predsjednik Županijske gospodarske komore Varaždin Dragutin Gložinić, predstavnici slovenske Općine Ivančna Gorica koja je Gradu Ivancu partner na zajedničkom projektu u sklopu InterregaSlovenija – Hrvatska, zatim, predstavnici generalnog pokrovitelja sajma Mesne industrije Braća Pivac iz Vrgorca i drugi.

U večernjim satima odvijat će se i zabavni program kojeg će na središnjoj bini u 19.30 otvoriti Trio Decoro, a od 21 sat pa nadalje nastaviti popularni tamburaški sastav Gazde. 

Bogat zabavni program pratit će i jednako bogata gastronomska i ugostiteljska ponuda.

Program proslave Dana grada potom se nastavlja u subotu, kada je središnji dan proslave.

Uz cjelodnevnu ponudu Gospodarskog sajma, svi posjetiteljima na raspolaganju su i bogati popratni sadržaji. 

U 10 sati iz centra Ivanca startat će jubilarna 25. brdska utrka Ivančica 2017., koja ove godine ima status državnog prvenstva u planinskom trčanju. Odmah nakon toga na središnjoj bini počet će kulturno – umjetnički i zabavni program u izvođenju djece, učenika i gradskih udruga.

Na prostoru stare tržnice cijelog će se dana odvijati i program Ivanečkih rudarskih dana, koji su ove godine prvi put preseljeni u termin Dana grada. 

Rudarski dani ove su godine tematski i odvijat će se pod nazivom „Od rudarenja do kovanog novca“. Počet će dizanjem viteškog tabora u prijepodnevnim satima, a trajat će do kasnih večernjih sati. Tijekom cjelodnevnog programa posjetitelji će moći vidjeti stvarni prikaz taljenja rudače na način kao što se to radilo u srednjem vijeku (kontrolirana vatra na otvorenom), izradu prigodnog novčića te druge zanimljive i tematske sadržaje kao što su borba za prevlast u rudniku  (igrokaz uz borbu), obilazak Crne kraljice, prikaz hladnog kovanja novca (moći će sudjelovati i posjetitelji), prezentaciju iskovanog novca, a sve to uz nazočnost vitezova i rudara.

U 11 sati svi vjernici, osobito iz jerovečkog i okolnog kraja, pozvani su na svečanu misu koju će u povodu proslave 40. obljetnice kapele sv. Ivana Krstitelja u Jerovcu predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. 

Tijekom dana posjetitelji su pozvani da svrate na Ivančicu, gdje u 11 sati počinju treninzi natjecatelja koji će u nedjelju sudjelovati na downhill utrkama. Također, tijekom cijele subote i nedjelje možete svratiti na Dane otvorenih vrata Šumske vile u Vuglovcu te razgledati kapacitete novotvorene sale za vjenčanje u vrhunskom ambijentu.

U subotu u 18 sati svi posjetitelji sajma pozvani su na javno izvlačenje nagrada za posjetitelje Ivanečkog gospodarskog sajma. Nagrade osiguravaju izlagači sajma, a glavne nagrade – poklon košare s proizvodima Mesne industrije Pivac vrijedne 500, 300 i 200 kuna dodjeljuje generalni pokrovitelj.

U večernjim satima na središnjoj bini - ponovno bogat glazbeni program u izvođenju Gustafa i Petog elementa. Oko 22.00 sata nebo iznad grada rasvijetlit će tradicionalni vatromet.

U nedjelju, zadnjeg dana središnje proslave, program počinje odavanjem počasti poginulim braniteljima u povodu Dana državnosti. 

U 9 sati u župnoj crkvi svečanu će misu u povodu blagdana zaštitnika grada sv. Ivana Krstitelja, predvoditi ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić.

U 10 sati u velikom parku počinje manifestacija Ivanec kuha, tradicionalno natjecanje u kuhanju gulaša u kotliću. Ove godine sudjeluje 27 ekipa koje će kuhati u 25 kotlića. Tri najbolja gulaša izabrat će prosudbeno povjerenstvo u sastavu -šefica kuhinje hotela Trakošćan Ljiljana Sedlanić, voditelj kuhinje KTC-a Ivanec Josip Kelemen i šefica kuhinje Osnovne škole Ivanec Biserka Hranić. 

Za najbolje gulaše predviđene su bogate nagrade koje osigurava Mesna industrija Braća Pivac, Stol interijeri d.o.o. vl. Mladena Canjuge, trgovački obrt Bagrem vl. Štefice Bencek te Stjepan Petak iz Bedenca.

Podjela gulaša predviđena je nakon 12.30 sati.

Nadalje, od 11 do 17 sati u nedjelju će se na Ivančici voziti utrke kvalifikacija i finalne utrke u downhilu. 

Također, u 11 sati i ove će godine biti tradicionalna misa na vrhu Ivančice.

U nedjelju će glazbeni večernji program početi u 19 sati u izvođenju KUD-a Salinovec i prijatelja, a od 21 do ponoći sve okupljene zabavljat će glazbeni sastav Od Srca Do Srca. 

Iduće subote, 1. srpnja, slijedi nastavak zabavnog programa. Uz nastup grupe Kontraritam iz Ivanca oko 21 sat, program će biti nastavljen u 22 sata koncertom Parnog valjka.

Više o programu Ivanečkih rudarskih dana na http://www.ivanec-turizam.hr/

print