Novosti

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković boravio u posjetu Ivancu

Srijeda

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u utorak je, 20. lipnja, boravio u posjetu Ivancu. Pošto se zbog državničkih obveza nije mogao pridružiti svečanoj sjednici Gradskog vijeća u večernjim satima, premijer je, u pratnji savjetnice Sonje Žerjav i glasnogovornice Sunčane Glavak, u Ivanec stigao u poslijepodnevnim satima te s domaćinima prvi susret održao u prostorijama Muzeja planinarstva Ivanec.

Uz gradonačelnika i aktualnog saborskog zastupnika Milorada Batinića i njegove zamjenike Lidiju Kozina i Branka Putareka te predsjednice Gradskog vijeća Ksenije Sedlar Đunđek, premijera je u muzeju dočekao varaždinski župan Radimir Čačić sa zamjenikom Tomislavom Paljakom, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac, kao svi gradski pročelnici, županijski vijećnici i pojedini HDZ-ovi stranački dužnosnici.

Nakon uvodnih pozdrava gradonačelnika Batinića, premijer i ostali gosti s Ivancem su, kao gradom domaćinom, upoznati projekcijom kraćeg filma.

Njime je predsjednik Vlade dobio uvid u način funkcioniranja gradske uprave i njen trud u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, u gospodarske tokove te u sve ono što čini Ivanec danas.

- Iako zbog paralelnih državničkih obveza ne mogu boraviti na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv za prvi kraći posjet Ivancu. Na temelju svega što sam vidio, a s čime sam i prije upoznat, mogu samo reći da sam ugodno iznenađen brojnim i zavidnim projektima pokrenutim u Ivancu, od kojih su neki prepoznati i na međunarodnom nivou. Veseli me i visok komunalno-infrastrukturni standard Ivanca, a indeks razvijenosti veći od 90 posto čini ga jednim od najrazvijenijih gradova sjevera Hrvatske. Ivanec je grad velike povijesti, a zbog povijesnih, civilizacijskih, ali i aktualnih gospodarskih potreba vrlo je važno poraditi na projektima povezivanja ovog dijela Zagorja s metropolom i velikim cestovnim pravcima – naglasio je premijer Plenković.

- Veselim se suradnji s Gradom Ivancem i Varaždinskom županijom, s kojima će moja Vlada raditi u paralelnom mandatu. Ono s čime odmah krećemo jest donošenje Strategije regionalnog razvoja RH, a s kojom ću župane i predstavnike udruga gradova i općina upoznati na skupu u Požegi 3. srpnja. Tom prilikom bit će im predstavljen i prijedlog fiskalne decentralizacije zemlje, a krećemo i u dogovore oko prioritetnih projekata u 2018. godini. Naime, raspravljat ćemo o zakonskom paketu za financiranje jedinica lokalne i regionalne samouprave kako bi kako bi Vlada na vrijeme mogla prepoznati prioritete svih hrvatskih županija u planiranju proračuna za iduću godinu – poručio je Plenković.

Nakon završetka službenog dijela skupa i izjava za medije, premijer je u pratnji domaćina i prof. umjetnosti Ivančice Peharda razgledao fundus Muzeja planinarstva – izložbu Petra Jagetića i nekadašnju pučku školu, a posebno ga se dojmio podrum pretvoren u stilizirano rudarsko okno.

Gradonačelnik je gosta upoznao i s budućim planovima gradnje i sofisticiranog opremanja muzejskog prostora.

Premijer Plenković u Ivancu se zadržao bitno dulje od protokolom predviđenog vremena. Sa svojim domaćinima i u pratnji župana Čačića prošetao je do obližnjeg ugostiteljskog objekta te se s njima zadržao na razgovoru uz kavu i osvježenje.

Nakon razgovora o mogućnostima rješavanja pojedinih konkretnih problema i aktiviranja projekata te dogovora o duljem posjetu Ivancu, premijer Plenković nastavio je put prema Zagrebu.

print