Novosti

Brojnim manifestacijama počela proslava Dana grada 2017.

Ponedjeljak

Nizom najrazličitijih kulturnih i zabavnih programa Ivanec je tijekom prošlog tjedna započeo s ovogodišnjom proslavom Dana grada i blagdana svoga zaštitnika, sv. Ivana Krstitelja.

Brojni kulturni programi već su održani. Prvi među njima bilo je predavanje „Ivonjščica Ivanščica Ivančica“ koje je uz tematsku PP prezentaciju u Muzeju planinarstva održao prof. Marijan Kraš. U predavanju se uključio i dr. sc. Eduard Kušen.

Nadalje, velik koncert u povodu obilježavanja 40. godišnjice svoga rada u Kinodvorani je održao ivanečki Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter.

Uz zbor pod vodstvom dirigentice Jelene Gotal, u programu su nastupili i članovi Lovskog pevskog zbora Medvode, Ženska klapa Sorelo iz Zagreba, Djevojački zbor Srednje škole Ivanec te Tamburaški orkestar Varaždinske glazbene udruge.

Na svečanosti je bilo riječi i o dosadašnjem radu i djelovanju zbora koji već dugi niz godina nosi naslov jednog od najboljih amaterskih zborova u Hrvatskoj, a tim mu je povodom čestitke uputio gradonačelnik Milorad Batinić te zboru i njegovim zaslužnim članovima uručio plakete Hrvatskog sabora kulture. 

Lijepa manifestacija održana je i u Gradskoj knjižnici, gdje je Ivanečki klub kolekcionara organizirao izložbu „Narodne nošnje našeg zavičaja i ostalih dijelova Hrvatske“. Svoje nošnje izložili su članovi Ivanečkog kluba kolekcionara, KUD-a Vidovec i KUD-a Klaruš iz Maruševca.

Pojedini članovi izložili su i razglednice i poštanske marke na temu nošnji. Na početku se prisutnima pozdravnim riječima obratila ravnateljica knjižnice Marina Grudenić, a nošnje i njihovu namjenu predstavili su Vesna Štruklec, Danica Mesec, Snježana Košić, Ana Rehvald i Zlatko Peharda.

Proslavi Dana grada Ivanca svojim se tradicionalnim godišnjim koncertom pridružio i Tamburaški orkestar KUD-a Itas. Održan je u sportskoj dvorani Srednje škole u Ivancu. Uz domaćine, zapjevala je i Klapa Kampanel koja se i ove godine pridružila svojim prijateljima iz KUD-a Itas, s kojima godinama surađuje.

Nastupili su i Đani Stipaničev, Adam Končić, Lucija Job, Marija Hodalj, Nenad Kumrić Čarli, Rajko Suhodolčan, Vokalni ansambl Sakcinski i glazbeni sastav Kavaliri.

U ivanečkoj Kinodvorani održan je i prelijepi koncert mališana Dječjeg vrtića Ivančice i glazbenog sastava Faringaši. Nakon toga svi su se uputili u Muzej planinarstva, gdje je priređena i humanitarna prodajna izložba njihovih radova. Sav prihod namijenjen je opremanju senzorne sobe u vrtiću za potrebe mališana s posebnim potrebama.

U prostorima Ribičkog doma svoju je izložbu vina berbe 2016. godine priredila i Udruga vinogradara i vinara Peharček. Tom je prilikom upriličena i podjela priznanja – zlatnih, srebrnih i brončanih peharčeka najuspješnijim podrumarima. Čestitke vinogradarima uputio je zamjenik gradonačelnika Ivanca Branko Putarek, koji im je ujedno i uručio priznanja.

U nedjelju je s gradske špice startala utrka u planinskom trčanju na duge staze, koja je imala status prvenstva Hrvatske. U planinsku utrku od Ivanca do Grebengrada na stazi dugoj čak 37 kilometara, uključilo se 84 atletičara i atletičarki, a istrčalo ju je 82 trkača. Organizirao ju je Atletski klub Varaždin, održana je pod pokroviteljstvom Grada Ivanca i Grada Novog Marofa, a na startu utrke u Ivancu sve natjecatelje pozdravio je gradonačelnik M. Batinić.

Brojne manifestacije na rasporedu su i tijekom cijelog ovog tjedna, a vrhunac zabave bit će ovog vikenda, od 23. do 25. lipnja, kada će se na centralnom gradskom trgu i na svim okolnim površinama (gradski park, stara tržnica) odvijati središnje manifestacije.

Prije toga će se, u utorak, 20. lipnja, u Kinodvorani Ivanec održati svečana sjednica Gradskog vijeća Ivanca.

Više o ukupnom programu njima možete pročitati u integralnom programu proslave objavljenom na ovim stranicama.

print