Novosti

Jerovec, Horvatsko, Ribić Breg i cijela bivša općina Ivanec od jučer piju vodu s Ivančice!

Četvrtak

Stanovnici ivanečkih naselja Jerovec, Ribić Breg i Horvatsko kao i potrošači s područja Lepoglave te dijela općina Klenovnik, Maruševec i Donja Voća od jučer piju vodu s izvorišta na Ivančici!

To je omogućeno sporazumom o poslovnoj suradnji koji su u prostorima Ivkoma potpisali direktor Ivkoma Voda d.o.o. Mladen Stanko i direktor Varkoma d.d. Vlado Vlašić, a kojim je utanačeno da će se vodoopskrba ivanečkom vodom osigurati na način da se kod mjerne stanice u Kaniži voda iz Ivkomova sustava pušta u cjevovod Varkoma.

Ovom važnom događaju, kojim su ispunjene dugogodišnje  težnje stanovnika ivanečkoga područja da se i njima osigura vodoopskrba visokokvalitetnom vodom s Ivančice, nazočili su i varaždinski župan Predrag Štromar, zatim, glavni inicijator i zagovornik ovoga projekta – gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić (ujedno i predsjednik Skupštine Ivkoma d.d.) sa svojim zamjenikom Brankom Putarekom te lepoglavski gradonačelnik i dogradonačelnik Marijan Škvarić i Hrvoje Kovač.

-Ovaj projekt planiran je godinama. Prije dvije godine smo u suradnji s Hrvatskim vodama realizirali tehničke pretpostavke za njegovu realizaciju, a to je bila gradnja vodospremnika Prigorec i Pilane II (kapaciteta 800 m3), u čiju je izgradnju uloženo više od 3 milijuna kuna. Na taj način stvoreni su preduvjeti da se iskoriste viškovi vode koja se gravitacijski spušta s Ivančice te da se vodom iz izvora Šumi  osigura i vodoopskrba naselja na praktički cijelom području bivše općine Ivanec. Drago mi je što smo ovime ispunili dano obećanje i građanima osigurali vodu s Ivančice – izjavio je Batinić te zahvalio županu Štromaru koji je uvelike bio angažiran na realizaciji ovog projekta.

Osvrćući se na veliku važnost ovoga projekta,  Štromar je kazao da je ovo jeftinije i bolje rješenje negoli da se voda crpi iz dubina i da se potom pomoću pumpi iz udaljenih vodocrpilišnih izvora oko Varaždina vuče do naselja šireg ivanečkog kraja. Ujedno je to i način racionalnog postupanja s izvorima vode u vodocrpilišnoj zoni Varaždina.

Župan je ujedno uputio čestitke svim sudionicima u ovome projektu te izrazio zadovoljstvo što su razgovori završeni postizanjem dogovora kojim su svi zadovoljni.

Direktor Varkoma V. Vlašić izrazio je razumijevanje za želje građana da im se osigura vodoopskrba s Ivančice za koju su i emotivno vezani. Što se tiče poslovnog sporazuma s Ivkomom, kazao je da je dogovorena cijena prihvatljiva i za Varkom i za Ivkom, s time da se krajnja cijena za potrošače neće mijenjati.

Marijan Škvarić, gradonačelnik grada Lepoglave, do čijih je pojedinih područja jučer također potekla ivanečka voda, također je izrazio zadovoljstvo što je i Lepoglava obuhvaćena ovim projektom, čime je osigurano da i ovaj grad na cijelom svom području ima dobru vodu.

Nakon potpisivanja sporazuma, svi sudionici uputili su se do mjerne stanice u Kaniži gdje je odvrtanjem ventila, u Varkomov cjevovod puštena voda iz Šumija koja je potom prvi put potekla do kućanstava širega ivanečkoga kraja, odnosno, do novih 2.000 korisnika.

print