Novosti

Predstavljena reprezentativna monografija „Ivanec kroz stoljeća 1396. – 2016.“

Utorak

U petak, 28. travnja, u prostorima Muzeja planinarstva predstavljena je knjiga „Ivanec kroz stoljeća 1396. – 2016.“, reprezentativno književno djelo koje na znanstveno – stručan i popularan način prvi put na jednom mjestu dokumentira ivanečku povijest i to od samog praskozorja civilizacije pa sve do danas.

Knjigu je izdao Grad Ivanec, a njeni su autori pripadnici mlađe ivanečke generacije znanstvenika: dr. sc. Suzana Jagić, dr. sc. Siniša Krznar, mr. sc. Sonja Poljak, mr. sc. Zrinka Miljan (Borovečki, koja na žalost, nije mogla nazočiti svečanosti jer se u međuvremenu preselila u švedsku Uppsalu gdje sprema doktorat) te arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda.

Ideju o pisanju monografije je prije nekoliko godina inicirao osobno gradonačelnik Milorad Batinić, smatrajući da Ivanec zaslužuje publikaciju koja će – o njegovoj 620. obljetnici pisane povijesti – naš grad prvi put na jednom mjestu predstaviti u cijelom njegovom povijesnom i razvojnom ciklusu.

Na svečanosti predstavljanja o publikaciji je vrlo lijepo govorio njen recenzent dr. sc. Vladimir Huzjan, voditelj Zavoda za znanstveni radu HAZU Varaždin. Naglašavajući da je i samo čitanje ove knjige veliko zadovoljstvo te da u Hrvatskoj nema puno rukopisa i monografija o lokalnoj povijesti, zahvalio je Gradu što je potaknuo jednu ovakvu smjelu književnu avanturu te istaknuo da je ona temelj i za buduće istraživanje različitih lokalnih društvenih razvojnih segmenata.

Istaknuo je da na području Varaždinske županije djeluje samo pet doktora humanističkih znanosti, a čak troje od njih te je večeri nazočilo promociji monografije, što već samo po sebi govori o važnosti ovoga projekta.

Pročtiano je i više kratkih izvadaka iz tekstova objavljenih u knjizi, a interpretirala ih je Ljiljana Bogojević, dramska umjetnica HNK Varaždin.

U ime svih autora skupu se obratila dr. sc. Suzana Jagić. Zahvaljujući Gradu što ih je angažirao na pisanju sinteze gradske historiografije, s publikom je podijelila i neka osobna sjećanja na nekadašnje događaje koji su je ponukali na pisanje monografije.

-Ono najvrednije u knjizi jest to što su u njezinu nastajanju sudjelovali sami Ivančani, i oni vidljivi, ali i oni „nevidljivi“. Nadam se da će ova knjiga naći mjesto u kućama naših građana i da će biti izvor informacija svim ljubiteljima ivanečke povijesti. Jer ako mi sami ne cijenimo svoju povijest, neće je cijeniti ni drugi. A daljnje istraživanje povijesti daljnji je zadatak naše struke, struke koja ima svoje zakone i metodološka pravila kojih se treba držati – zaključila je dr. sc. Jagić.

U ime Varaždinske županije, skupu se obratio i čestitke organizatorima i autorima uputio i mr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu i kulturu.

Zahvalnost autorima knjige i svim kazivačima uputio je na kraju i gradonačelnik M. Batinić:

-Ova knjiga o Ivancu početak je nečeg novog, kvalitetna platforma za budući rad i buduću nadogradnju. Zašto, dakle, ova knjiga? Zato jer narodu koji ne poznaje i ne cijeni svoju prošlost budućnost nije izvjesna. Povijest Ivanca nema cijenu! Ovom knjigom ona ne ostaje zaključana, već postaje i ostaje otvorena svim građanima! – poručio je gradonačelnik.

Primjerak knjige još ovoga mjeseca besplatno stiže na adresu svake obitelji na administrativnom području grada Ivanca.

Za izdavanje knjige o Ivancu zaslužan je Uređivački odbor u sastavu: Milorad Batinić, Čedomir Bračko, Ljiljana Risek i Marina Držaić.

Monografiju je lektorirala Jasmina Varga, a grafički ju je dizajnirao docent Robert Geček. Uz stare i novije fotografije različitih autora, opremljena je i visokokvalitetnim fotografijama iz objektiva fotografa Branka Težaka i Zorana Stanka. Tiskana je u zagrebačkoj tiskari Kerschoffset.

Uoči promocije, iz Kerschoffseta je javljeno da je ova nakladnička kuća i sama oduševljena dizajnom i kvalitetom knjige te će knjigu Ivanec kroz stoljeća kandidirati na natječaj za najljepšu monografiju u Hrvatskoj 2017. godine!

I još jedan detalj. Na svečanosti promocije monografije sjedilo se na nekoliko naslonjača iz radionice popularnog ivanečkog alternativnog dizajnera Mire Belcara. Ovaj moment ujedno je iskorišten i kao poziv da upravo Miro i njegov rad budu tema neke nove, buduće publikacije o Ivancu danas.

print