Novosti

Komisija BFC SEE boravila u završnom verifikacijskom radnom posjetu Gradu Ivancu

Subota

U sklopu procesa recertifikacije Grada Ivanca za ponovno stjecanje certifikata grada s povoljnim poslovnim okruženjem na području jugoistočne Europe BFC SEE (Businness Friendly Certifikation In South East Europe), u četvrtak, 27. travnja, u završnom radnom posjetu gradskoj upravi boravili su članovi Verifikacijske komisije Snježana Sikirić iz Hrvatske, Jovica Damnjanović iz Srbije i Sasha Maksimovski iz Makedonije.

Posjet Verifikacijske komisije završni je dio vrlo dugog i iznimno zahtjevnog certifikacijskog procesa u kojemu lokalna uprava nizom dokumenata te načinom rada i organizacije treba dokazati da u svakodnevnoj praksi, kao dio tekućeg radnog procesa, provodi i ispunjava standarde povoljnog poslovnog okruženja.

U tom kontekstu BFC SEE je zapravo jedinstveni  program za poboljšanje kvalitete usluga i informacija, koji gradovima i općinama koje su u njega uključene daje jasne smjernice kako stvoriti povoljno poslovno okruženje i uvesti standarde učinkovite i transparentne lokalne administracije.

Ovaj program podupire njemačka Vlada putem GIZ-a (Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju, s ciljem uspostavljanja zajedničkog standarda i znaka kvalitete poslovnog okruženja u tranzicijskim zemljama bivše Jugoslavije (Hrvatska, Srbija, Makedonija, BiH), koji je usklađen s europskim normama.

Grad Ivanec je znak BFC-a stekao u pilot projektu koji je u Hrvatskoj proveden prvi put 2013. godine. Međutim, kako je trajanje certifikata ograničeno (dosad na dvije, a ubuduće na tri godine), Grad Ivanec je u međuvremenu ušao u postupak recertifikacije.

Budući da se kvaliteta lokalnog poslovnog okruženja ocjenjuje temeljem zahtjevnih 12 kriterija i više od 80 potkriterija, gradski tim je u iznimno opsežan proces rada na recertifikaciji i kompletiranju potrebne dokumentacije ušao prije godinu i pol dana.

U tom vremenu članovi su odradili i nekoliko konzultantskih sastanaka s evaluatoricom Spomenkom Đurić te dostavio golemu dokaznu dokumentaciju.

Tijekom jučerašnjeg boravka u Ivancu Verifikacijska komisija je s članovima tima održala sastanak koji je trajao gotovo četiri sata.

Nakon uvodnog obraćanja gradonačelnika Milorada Batinića i njegova osvrta na sve što je postignuto kroz BFC proces te planova za iduće razdoblje, rad je nastavljen prezentacijom.

Reforma sustava rada i funkcioniranja gradske uprave Ivanca kroz proces BFC-a (hrvatsko – engleski) koji je iznijela direktorica Poslovne zone Ivanec Lana Labaš, a temeljem kojeg su članovi Verifikacijske komisije domaćine „rešetali“ problemskim pitanjima.

Uz M. Batinića i L. Labaš, u razgovoru su aktivno sudjelovali članovi gradskog tima – pročelnici Maja Darabuš, Ljiljana Risek, Marina Držaić i Stanko Rožman sa suradnicima Jelenom Cuković i Stjepanom Vincekom. Kao podloga razgovora vrlo brojnih i zahtjevnih pitanja služila je tiskana verzija dokumentacije (12 registratora dokumentacije), promo materijali, mapa za investitore, uvid na licu mjesta u web stranicu Grada i Poslovne zone te uvid u funkcioniranje internog informatičkog sustava zaprimanja i obrade predmeta.

Potom je uslijedio terenski obilazak Poslovne zone Ivanec – istok i Industrijske zone (stanje, način funkcioniranja, trenutni interes poduzetnika, planovi), a potom, po izričitom zahtjevu Komisije, i posjet komunalnom poduzeću Ivkom d.d., gdje je na konkretna pitanja gostiju o sustavu i načinu funkcioniranja komunalnih usluga u sinergiji s gradskim komunalnim odjelom odgovarao direktor Mladen Stanko.

Želeći iz prve ruke doznati kako u praksi funkcionira komunikacija i suradnja poduzetnik – Grad Ivanec te na koji se način primjenjuje koncept servisa prema investitorima, članovi komisije razgovarali su i sa Željkom Vincekom, direktorom tvrtke VIN-Projekt iz Zagreba, koja je otvorila pogon u Margečanu.

Konačna ocjena Verifikacijske komisije očekuje se za desetak dana, kada će Grad Ivanec znati je li uspio ponovno steći znak BFC-a.

print