Novosti

U Muzeju planinarstva predstavljen projekt Ivanečki melini

Srijeda

U petak, 21. travnja, u prostorijama Muzeja planinarstva Ivanec predstavljen je integralni projekt Ivanečki mlinovi koji obuhvaća prikaz postavljanja interpretacijskih tabli na mjesta nekadašnjih mlinova na Bistrici, prezentaciju dvojezične publikacije naslovljene Ivanečki mlinovi te nove tematske brošurice TZ-a grada Ivanca.

Manifestacija je održana u organizaciji Turističke zajednice Ivanca (čiji je voditelj Boris Jagetić Daraboš ujedno je i autor projekta i publikacije) u suradnji s Gradom Ivancem i Muzejom planinarstva.

Na svečanosti održanoj u prepunim muzejskim prostorima publikaciju Ivanečki mlinovi  predstavio je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini.

-Kad počnete čitati publikaciju, ne možete stari jer je pisana zanimljivo, na jednostavan i pristupačan način. Iz nje saznajemo puno stvari, od toga kakva se djelatnost nekad odvijala u mlinovima (osim žita, mljeven je i orah, bučine koštice, žir, neki su bili ujedno i pilane, a u sklopu pojedinih bile su i kuglane) do poduzetnosti njihovih vlasnika. Uz mlinove se veže i mističnost. Ono što je posebno važno jest prava zbirka starih tematskih riječi vezanih uz mlinarsku djelatnost i mlinove, a koji upućuju na potrebu izrade pojmovnog rječnika – naglasio je Morandini te publikaciju ocijenio kao vrijedan dokument koji će priču o mlinovima pomoći održati i izvan lokalnih granica.

 Uz publikaciju, na svečanosti je predstavljen i projekt koji je prati, a to je postavljanje interpretacijskih ploča na lokalitete svih poznatih mlinova. S obzirom na to da je riječ o poslu koji nije bilo nimalo lako provesti, na skupu su izneseni i operativni detalji koji su pratili njihovo postavljanje.

Projekt Ivanečki melini rezultat je dugogodišnjeg istraživanja B. Jagetića Daraboša, koji je njihovu povijest propitivao u razgovorima s nasljednicima nekadašnjih mlinova, pretraživao arhive i kontaktirao s potomcima nekadašnjih slavnih Ivančana. Među njima je i Carmen Kukuljević Sakcinski – David, praunuka Ivana Kukuljevića Sakcinskog koja živi u Londonu, a koja mu je i poslala i zahvalu što lijepo i puno piše o njenoj obitelji.

Čestitke autoru uputila je i Elizabeta Dolenec, direktorica TZ Varaždinske županije.  Sam projekt postavljanja interpretacijskih ploča opsežno je predstavio autor, ujedno i voditelj TZ-a grada Ivanca, B. Jagetić Daraboš. Osvrnuo se na svoja istraživanja povijesti ivanečkih mlinova od 2011. nadalje te zahvalio na suradnji gradonačelniku Miloradu Batiniću koji je sugerirao da se interpretacijske ploče ne postavljaju po etapama, već da se odmah ide u cjelovitu realizaciju projekta. On je potom autoru uputio čestitke na upornosti i ustrajnosti istaknuvši da je riječ o jednom od dosad najupečatljivijih projekata Turističke zajednice usmjeren čuvanju sjećanja na specifični povijesni identitet Ivanca, ali i na razvijanje novih turističkih proizvoda.

Druženje je nastavljeno uz podjelu knjige svima koji su to željeli te uz specijalitete domaće kuhinje koje je pripremila Udruga građana Prigorec.

print