Novosti

95 godina HKD Napredak: Humanitarna prodajna izložba u Caritasovom domu u Ivancu

Srijeda

U srijedu, 26. travnja, u Caritasovu domu za starije i nemoćne osobe “Sveti Ivan Krstitelj” u Ivancu otvorena je izložba pod nazivom „95 godina s Vama – umjetnošću za Bosnu“. Izložbu je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Napredak – ogranak Varaždin.

- Cilj djelovanja Hrvatskog kulturnog društva Napredak je raditi i djelovati na dobrobit hrvatskog naroda u Hrvatskoj, Bosni, ali i u cijelome svijetu. Izložba je prodajnog karaktera, a donacije koje skupimo od prodaje ovih umjetničkih djela potrošit ćemo na školovanje siromašne djece u Bosni, zatim za održavanje 19. ljetne škole njemačkog jezika u Beču- kazao je Ivan Bošnjak predsjednik varaždinskog ogranka Napretka.

Postavljena su ukupno 34 umjetnička dijela od 14 autora, među kojima se posebno ističu djela Zlatka Šulentića, Slavka Šohaja, Ljube Laha, Radoslava Viličića, Katarine Žanić – Michiell, Josipa Biffela, Iris Bondora Dvornik, Đure Sedera, Đurđe Gudlin Zanoški, Branimira Čilića, Blaženke Salavarde.

Prilikom otvorenja izložbe posjetiteljima se obratio umirovljeni povjesničar umjetnosti Miroslav Klemm te je kroz svoje izlaganja iznio akademsku vrijednost ponuđenih djela.

Izložba je dio manifestacija kojima Napredak obilježava jubilarnu obljetnicu svoga rad.a HKD Napredak osnovano je prije 125 godina, a u Varaždinu je počelo djelovati prije 95 godina. Svoje ogranke Udruga danas ima svugdje po svijetu. Vodstvo HKD Napredak posebno se ponosi time što je kroz svoj dugogodišnji rad i djelovanje školovalo neke od najpoznatijih hrvatskih intelektualaca, kao što su nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog, akademik Ivo Padovan te umjetnik Gabrijel Jurkić.

Izložbu je otvorila Jasminka Latin, zamjenica ravnatelja Caritasova doma, a svojim nastupom na flauti događaj su uveličale učenice Klara Čanžar i Ivana Svetec.

Izložba se može razgledati u Caritasovu domu u Ivancu, a postavljena djela mogu se kupiti završno do 2. lipnja.

print