Novosti

Gradska uprava na javnoj prezentaciji predstavila projekte urbanog uređenja Ivanca

Petak

Na javnoj prezentaciji koju je Grad Ivanec u srijedu, 26. travnja, priredio u amfiteatru Srednje škole u Ivancu, građanima su – među kojima je bilo ponajviše Ivančana mlađe generacije – predstavljeni novi idejni projekti urbanog uređenja Ivanca.

Kako je u uvodnom obraćanju istaknuo gradonačelnik Milorad Batinić, ovom prezentacijom Grad ujedno otvara široku javnu raspravu kojom od svih zainteresiranih skupina želi pribaviti mišljenja, primjedbe i konstruktivne prijedloge o načinu uređenja novih urbanih sadržaja u Ivancu koji će biti ugrađeni u konačna projektna rješenja.

Na skupu su predstavljeni projekti gradnje i uređenja skate parka i biciklističkog poligona, zatim, dječjeg parka u Ulici Eugena Kumičića te uređenja trga ispred novog Kina Ivanec. Idejna rješenja tih projekata izradio je Arhitektonski studio Nexar iz Ivanca, a o njima je detaljnije govorila arhitektica Anita Antolić.

Govoreći o uređenju trga kod kina, naglasila je da je riječ o novom prostoru koji je „nastao“ preseljenjem kioska Tiska na novu lokaciju i otvaranjem kina.

Njegovo uređenje zamišljeno je na vrlo suvremen način, s postavljanjem četiri metra visokog solarnog stabla koje će se napajati preko solarnih panela, imati višestruku funkciju.

Prije svega, ono će u večernjim i noćnim satima osvjetljavati trg, a bit će opremljeno i utičnicama za punjenje mobitela, laptopa, električnih bicikala i sl.

Prezentiran je i projekt uređenja skate parka i biciklističkog poligona koji će se graditi na javnoj površini ispod Dječjeg vrtića Ivančice. Planira se urediti poligon za skate i akrobatski biciklizam, zemljana staza za tzv. dirty bike i teretana na otvorenom s antistres podlogom kao i sanitarni čvor, a sagradit će se i javna slavina. U sklopu tog projekta predviđeno je uređenje postojećeg, zapuštenog školskog poligona (u skladu sa smjernicama HAK-a).

Predstavljen je i projekt uređenja dječjeg parka u Kumičićevoj ulici, u mirnoj, stambenoj zoni na kojoj se sada nalazi velika zelena površina i manje dječje igralište. Što se tiče ove površine, naglašeno je da je ona namijenjena prvenstveno djeci, njihovim roditeljima, bakama i djedovima, a na isti način je zamišljeno i njeno uređenje – s ograđenim prostorom za igru djece jasličke dobi, sa spravama za igru nešto starije djece, s biciklističkom stazicom oko cijele površine namijenjenom najmlađim biciklistima, s boćalištem i drugim sadržajima za starije koji će boraviti u društvu djece i unuka.

Projekti su izazvali velik interes nazočnih te je idući sat vremena protekao u postavljanju pitanja i davanju raznih prijedloga.

Predstavnici BBK Ivanščica najavili su da će se svojim prijedlozima uključiti u raspravu oko uređenje biciklističkog poligona.

Idući tjedan o svim spomenutim projektima se na službenim internetskim i Facebook stranicama Grada Ivanca otvara službena javna rasprava koja će trajati mjesec dana pa su pozvani svi građani i udruge da gradskoj upravi dostave što više svojih prijedloga, a sve u cilju formuliranja što kvalitetnijih konačnih projekata.

Prema najavi gradonačelnika M. Batinića, prvi projekt koji ide u realizaciju jest uređenje Kinotrga, a bit će dovršen do lipnja iduće godine.

print