Novosti

U petak, 28. travnja, u Muzeju planinarstva: Predstavljanje knjige Ivanec kroz stoljeća 1396. – 2016.

Srijeda

U prostorijama Muzeja planinarstva Ivanec u petak će, 28. travnja, biti predstavljena monografija naslovljena Ivanec kroz stoljeća 1396. – 2016. Predstavljanje ovog reprezentativnog književnog izdanja iznimno je važan događaj, jer ovom knjigom Ivanec prvi put u svojoj povijesti dobiva reprezentativno književno izdanje koje na znanstveno – stručan, ali i popularan način na jednom mjestu dokumentira velik dio ivanečke povijesti.

Riječ je o projektu Grada Ivanca i ujedno, o rezultatu višegodišnjeg promišljanja o tomu kako u posebnom izdanju na najupečatljiviji način zabilježiti dugu i iznimno zanimljivu povijest Ivanca.

Pisanje knjige povjereno je mlađoj generaciji ivanečkih znanstvenika, koji su istraživanju povijesti i znanstvenom radu posvetili cijeli svoj profesionalni život.

Autori knjige su dr. sc. Suzana Jagić, dr. sc. Siniša Krznar, mr. sc. Sonja Poljak, mr. sc. Zrinka Miljan (Borovečki, koja je trenutačno u Švedskoj) te arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda.

Publikacija je tematski podijeljena na sedam cjelina: Arheološka baština ivanečkoga kraja, Najstarija povijest Ivanca, Župa sv. Marije Magdalene u Ivancu, Župa sv. Margarete u Margečanu, Povijest ivanečkog područja 1918.-1941., Povijest ivanečkog područja od 1945. do danas, Kulturno – povijesna baština ivanečkoga kraja i Ivanec danas. 

Monografija je tiskana na oko 260 stranica, u 5.000 primjeraka, a već idućih dana knjigu će na osobnu adresu dobiti svako kućanstvo na administrativnom području grada Ivanca.

Monografiju će na svečanosti koja počinje u 19 sati predstaviti dr. sc. Vladimir Huzjan, voditelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu.

Skupu će se obratiti i gradonačelnik Milorad Batinić, koji je bio idejni pokretač ovoga projekta i koji smatra da svako kućanstvo u svom domu zaslužuje imati knjigu o svome gradu, iz koje može iščitati povijest grada i svoje župe, informirati se s događanjima i osobama iz pojedinih povijesnih razdoblja te se bolje upoznati s cjelokupnim nasljeđem koje su nam u baštinu ostavili naši preci.

Tekstove u publikaciji je lektorirala Jasmina Varga, grafički dizajn potpisuje Robert Geček, a cijeli ovaj zahtjevni projekt – čija je operacionalizacija trajala više od godinu dana – potpisuje uređivački odbor u sastavu Milorad Batinić, Čedomir Bračko, Ljiljana Risek i Marina Držaić.

print