Novosti

Obilježena 25. godišnjica pogibije branitelja Josipa Magaša

Utorak

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na grobu Josipa Magaša (rodom iz Prigorca) te komemorativnim skupom i sportskim memorijalom, obilježena je 25. godišnjica pogibije ovog branitelja koji je pao 23. travnja 1992. godine u Rujanima kod Livna.

Cvijeće na njegovu posljednju počivalištu u Varaždinu položili su članovi Magaševe obitelji, kolege suborci iz 1. GBR Tigrovi, predstavnici UDVDR-a Varaždinske županije i Ogranka Ivanec te Udruge Branitelji Hrvatske iz Lepoglave, a položen je i cvjetni buket Grada Ivanca.

Centralni dio svečanosti održan je u nedjelju, 23. travnja, a započeo je komemoracijom u školi u Prigorcu koju je pohađao poginuli Magaš.

Tom prilikom okupljenima se u ime organizatora kratko obratio Lj. Cikač te evocirao sjećanja na Magaša, naglasivši da je poginuo tijekom jedne od najvećih bitaka u Domovinskom ratu o kojoj se, na žalost, danas premalo zna.

U ime drugog suorganizatora, Udruge građana Prigorec, nazočne je pozdravila i na dolasku im zahvalila predsjednica Nevenka Vincetić.

Ivanečki dogradonačelnik Čedomir Bračko pohvalio je održavanje manifestacije, pripomenuvši kako je lijepo što se udruga redovito prisjeća poginulih hrvatskih branitelja. Vladimir Debeljak, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ivanec, istaknuo je da je jedna od osnovnih zadaća braniteljskih udruga čuvanje uspomena na poginule kolege i da će se to ovakvim i sličnim manifestacijama raditi i ubuduće.

Manifestacija je nastavljena sportskim natjecanjima. Odigrana je malonogometna utakmica između momčadi Prigorca, sastavljene od mještana i hrvatskih branitelja iz Prigorca, te UDVDR-a Ivanec, za koju su, uz branitelje, nastupila i njihova djeca.

U zanimljivom i do kraja neizvjesnom ogledu, momčad UDVDR-a Ivanec pobijedila je rezultatom 6:5, a kapetan pobjednika, Stjepan Huđ, primio je poklon domaćina, bačvicu piva.

Nakon nogometa, u prigorečkoj je školi odigran 1. memorijalni stolnoteniski turnir Josip Magaš, na kome je u tri kategorije sudjelovalo 25 stolnotenisačica i stolnotenisača, a ukupno su odigrali čak 43 meča.

print