Novosti

Tisuću građana, mladih i djece u Zelenoj čistki Ivanec 2017.!

Ponedjeljak

Oko tisuću građana iz 20 mjesnih odbora te iz više od 20 civilnih udruga, dobrovoljnih vatrogasnih i lovačkih društava, učenika i mališana sudjelovalo je prošloga tjedna, a najviše u subotu 22. travnja, u najvećoj ivanečkoj ekološkoj akciji Zelena čistka.

Najveće akcije održane su u Prigorcu, Lukavcu, Vitešincu, Margečanu, Punikvama, Osečkoj i Salinovcu, a radilo se i na više lokaliteta na Ivančici, zatim, u Lančić – Knapiću, Cerju Tužnom, Kaniži, Ivanečkom Naselju, Ivanečkom Vrhovcu, Lovrečanu, Gečkovcu, Bedencu i drugdje.

Procjenjuje se da je iz prirode uklonjeno najmanje 50-ak m3 raznog krupnog otpada, što je ipak puno manje nego proteklih godina i potvrđuje da je tijekom dosadašnjih akcija otpad velikim dijelom uklonjen iz prirode. Stoga su neki mjesni odbori proveli akcije uređivanja okoliša društvenih domova, sportskih i dječjih igrališta  i nerazvrstanih cesta.

Raduje i podatak o masovnom odazivu članova civilnih udruga, naročito DVD-ova iz Salinovca, Gačica i Bedenca. Veliku akciju proveli su i članovi Udruge građana Margareta, zatim, Udruge udomitelja Nada, HPD-a Ivančica, Lovačkog društva Jelen, Planinarskog kluba Ivanec i DŠR-a Salinovec.

Sudjelovali su i štićenici Odgojnog doma Pahinsko. Uključili su se i učenici osnovnih škola u Margečanu i Prigorcu, mališani Dječjeg vrtića Ivančice, a danas se akciji pridružuje i dio učenika PŠ Salinovec i OŠ Ivanec.

Volontere na radilištima su tijekom cijelog prijepodneva obilazili gradonačelnik Milorad Batinić i dogradonačelnik Branko Putarek te i sami zasukali rukave i priskočili u pomoć, posebno u Prigorcu, gdje su mještani uklanjali velike količine krupnog otpada iz šumaraka na opasnim strminama ispod kapele na brdu Sv. Duh.

Najveću akciju organizirao je najmanji mjesni odbor na ivanečkom području – Lukavec. Od tamošnjih 135 stanovnika, Čistki ih se pridružilo 50, a ove godine uklanjali su otpad sa starog divljeg deponija na lokalitetu Cinkovica.

Veliku akciju organiziralo je 24 –lovaca LD-a Šumski zec iz Margečana. Posjet gradskih čelnika iskoristili su kako bi ih upoznali s problemom kome nikako ne mogu stati na kraj, a to je – kako spriječiti tranzitne putnike koji ovim cestama svakodnevno putuju prema Novom Marofu i Zagrebu da u grabe odbacuju velike količine otpada.

Lovci su posebno upozorili na katastrofalno stanje okoliša u Belskom dolu, gdje se u potok i pokraj ceste bez ikakve kontrole odlaže sve i svašta, a to zabrinjava jer je riječ o zaštićenom vodocrpilišnom pojasu. Dio područja s ivanečke strane lovci čiste redovito, međutim, velik je problem s druge, novomarofske strane gdje, tvrde, nema nikakvih akcija i nikakve kontrole.

Zelenu čistku organizirao je Grad Ivanec koji je pokrio sve troškove logistike, uključujući nabavu vreća i zaštitnih rukavica te topli obrok i sendviče za sve akcijaše. Za organizirani odvoz pobrinuo se Ivkom.

Gradonačelnik Batinić svim je volonterima i sudionicima Zelene čistke uputio javnu zahvalu na velikom odazivu i spremnosti da svoje slobodno vrijeme daruju za čisti okoliš. Po masovnosti i odazivu, i ovogodišnja je akcija – već šesta za redom – zadržala kontinuitet zasigurno jedne od najvećih ekoloških akcija u Hrvatskoj.

print