Novosti

Predstavljanje projekta i publikacije Ivanečki mlinovi u petak, 21. travnja

Utorak

U petak, 21. travnja, u prostorijama Muzeja planinarstva Ivanec bit će predstavljen projekt postavljanja interpretacijskih tabli na mjesta nekadašnjih mlinova na Bistrici i dvojezična publikacija Ivanečki mlinovi, kao i nova turistička brošurica TZ-a grada Ivanca.

 Predstavljanje organizira Turistička zajednica Grada Ivanca (čiji je voditelj Boris Jagetić Daraboš ujedno je i autor projekta i publikacije) u suradnji s Gradom Ivancem i Muzejom planinarstva.

Projekt Ivanečki mlinovi svakako je jedan od dosad najupečatljivijih projekata Turističke zajednice usmjeren čuvanju sjećanja na specifični povijesni identitet Ivanca, ali i na razvijanje novih turističkih proizvoda. Slijedi, naime, i nastavak toga projekta, a to je uređenje tematske poučne šetnice Ivanečki mlinarski put.

Time ovaj projekt daje direktan doprinos unapređenju turističkog proizvoda destinacije i projektu Hrvatske turističke zajednice, a to je da se novim atrakcijama i proizvodima u našoj zemlji potiče turistički razvitak i izvan ljetne sezone, odnosno, kroz sve dane u godini.

Rijetka su mjesta poput Ivanca, koja se mogu pohvaliti činjenicom da su uz središnji vodotok koji prolazi naseljem nekad imala čak 20 mlinova. Ti mlinovi stoljećima su bili jedna od ključnih egzistencijalnih osnova stanovnika nekadašnjeg Ivanca, a samim tim i jedan od njegovih glavnih razvojnih pokretača. Danas samo možemo žaliti što je nepovratno izgubljen taj, zadivljujući dio, povijesne ivanečke baštine.

Uz autora, o ovom projektu će na svečanosti govoriti ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini, zatim, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec i gradonačelnik Milorad Batinić.

Svečanost počinje u 19 sati.

print