Novosti

Zahvaljujem svima na suradnji, to više što smo u zadnje četiri godine donijeli puno kvalitetnih odluka u interesu svih građana. Milorad Batinić, gradonačelnik

U prijateljskoj atmosferi održana zadnja sjednica Gradskog vijeća Ivanca u mandatu 2013. – 2017.

Petak

U četvrtak, 6. travnja, vijećnici Gradskog vijeća Ivanca održali su svoju 37. i ujedno, posljednju sjednicu u tekućem mandatu 2013. – 2017. Tom su prilikom donijeli Odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području grada Ivanca koji će se održati 21. svibnja, odnosno istovremeno s izborima za gradonačelnika i njegove zamjenike te za članove Gradskog vijeća.

Vijećnici su jednoglasno podržali prijedlog Povjerenstva za dodjelu priznanja Grada Ivanca za 2017. godinu o dodjeli gradskih priznanja koja će zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama biti dodijeljena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada.

Bit će dodijeljeno šest plaketa, jedna Mala plaketa i sedam zahvalnica.

Gradonačelnik Milorad Batinić je odmah na početku sjednice obavijestio vijećnike o tomu da su postojali zahtjevi DVD-a Salinovec i DVD-a Bedenec da Gradsko vijeće po hitnoj proceduri na dnevni red uvrsti odluke o davanju suglasnosti za projekte rekonstrukcija vatrogasnih domova, što je preduvjet kako bi ih mogli kandidirati na Mjeru 7.4.1. EU fonda za ruralni razvoj.

Obrazlažući razloge zbog kojih ove točke ipak nisu uvrštene u dnevni red, naglašeno je da su zahtjevi navedenih društava gradonačelniku upućeni u jutarnjim satima istog dana kad se održavala sjednica. Želeći pomoći DVD-ovima i omogućiti da Gradsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici u ovome mandatu donese odluku o davanju suglasnosti za njihova ulaganja koja će im omogućiti kandidiranje, gradonačelnik je predstavnike DVD-ova primio ujutro prije 7 sati.

U skladu s uobičajenom praksom provjere dokumenata i radnog materijala te utvrđivanja da li zahtjevi DVD-ova sadržavaju elemente za upućivanje u hitnu proceduru Gradskog vijeća, gradonačelnik je zadužio gradski tim za pripremu i provedbu europskih projekata iz oblasti društvene infrastrukture da obavi administrativnu provjeru.

S obzirom na hitnost, djelatnici su svoj redovit posao stavili na stranu te započeli s provjerom dokumentacije za Gradsko vijeće.

Među ostalim, obavljen je i razgovor i konzultacije s osobom koja je u obrascu priloga uz odluku predstavničkog tijela navedena kao kontakt (Josip Grđan), a ujedno je i pregledana dostupna dokumentacija.

Pregledom dokumentacije DVD-a Bedenec, ustanovljeno je da nije ispunjen jedan od glavnih uvjeta prijave, a to su riješeni imovinsko – pravni odnosi. Točnije, nekretnina na kojoj je izgrađen vatrogasni dom u vlasništvu je Grada Ivanca, a DVD Bedenec nije ishodio upis prava vlasništva, odnosno pravo građenja na nekretnini. Nakon što je utvrđena činjenica koja jasno pokazuje da DVD nema uvjeta za prijavu na natječaj, sam DVD Bedenec je povukao svoj zahtjev za upućivanje u hitnu proceduru.

Što se tiče DVD-a Salinovec, uz manjkavu dokumentaciju, pregledom je utvrđena i neistinitost navedenih podataka. Naime, u obrascu koji je prilog odluke koju je trebalo uputiti na Gradsko vijeće, DVD Salinovec navodi da ima građevinsku dozvolu za projekt rekonstrukcije i opremanja vatrogasnog doma. Međutim, u administrativnoj provjeri gradske službe su utvrdile da DVD Salinovec nije ni podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, već da se u nadležnom tijelu vodi samo jedan postupak, a to je ozakonjenje nezakonito izgrađene vatrogasnog doma u Salinovcu, čiji je jedan dio izgrađen prije 1968. godine, a drugi kasnije.

S obzirom na to da je sjeverni dio doma srušen, DVD-u Salinovec naloženo je da izmijeni projektnu dokumentaciju i uskladi je s postojećim stanjem te da je dopuni svim ostalim potrebnim vrstama projekata (jer je riječ o zgradi javne namjene). Tek nakon ozakonjenja zgrade DVD-a moći će se predati zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

S obzirom na to da na temelju svega navedenog proizlazi da dokumentacija DVD-a Salinovec nije temeljena na pravnim osnovama i istinitim činjenicama, čime se pokušalo obmanuti gradonačelnika i Gradsko vijeće, kao i na to da je ocijenjena administrativno nepotpunom, prijedlog odluke DVD-a Salinovec nije upućen Gradskom vijeću na donošenje po hitnoj proceduri.

Na završetku sjednice predsjednik Edo Rajh uputio je zahvalu svim vijećnicima na konstruktivnom radu tijekom protekle četiri godine. Zahvalu je uputio i pročelnicima  koji su na sjednicama odgovarali na pitanja i davali pojašnjenja, službama koje su pripremale materijale za sjednice te medijima koji su izvještavali o radu Gradskog vijeća.

Zahvalu vijećnicima uputio je i gradonačelnik Milorad Batinić:

- Zahvaljujem svima na suradnji, to više što smo u zadnje četiri godine donijeli puno kvalitetnih odluka u interesu svih građana. Pred nama su novi izbori i svima onima koji će u njima sudjelovati želim fer, sportsku i korektnu borbu, onakvu kakvu smo na našem području dosad uvijek i imali, za razliku od nekih drugih, gdje to baš i nije tako. Želim svima dobre rezultate i nadam se da će novi saziv Gradskog vijeća biti barem približno kvalitetan kao i ovaj – poručio je Batinić.

Četverogodišnji rad Gradskog vijeća na kraju je zaokružen zajedničkom fotografijom saziva 2013. – 2017. s pročelnicima i gradskim službama te neformalnim i prijateljskim druženjem i razgovorom uz domjenak.

print