Novosti

Karlović: Na Ovčari se nije dogodila samo mržnja, već čisto očitovanje Zla

Četvrtak

Tišina koja je u srijedu, 22. ožujka, u Kinodvorani Ivanec nastala nakon projekcije filma Ovčara – neispričana priča bila je najbolniji izraz potresenosti kojim je publika popratila dokumentarno svjedočanstvo o stradavanju branitelja Vukovara, ranjenika i civila na ovom stratištu, gdje je na strašan način likvidirano više od 270 zarobljenih.

Svjedočanstva nekolicine, koji su samo čudom preživjeli masakr, kao i objavljena imena i prezimena naredbodavaca, mučitelja i egzekutora likvidacija, na plastičan su način pripomogla sagledavanju šire slike i objektivnih činjenica vezanih uz pokolj na Ovčari kao najvećem masovnom stradavanju Hrvata u novijoj povijesti.

Uime organizatora, UDVDR-a i HVIDRA-e Ivanec, uoči projekcije okupljenima se obratio Ljudvek Cikač, predsjednik ivanečkog Ogranka UDVDR-a te posebno pozdravio obitelji Tome Jambora i Josipa Kapustića, pripadnika Zasebne postrojbe PU varaždinske, koji su 1991. ubijeni na Ovčari. Uz suorganizatore, Nacionalni sindikat policije RH i Pučko otvoreno učilište, posebno je zahvalio Gradu Ivancu koji je novčanom potporom omogućio projekciju ovog filma.

Okupljenima se kratko obratio i Zlatko Mehun, novinar – istraživač i dio autorske ekipe koja je stvarala ovaj film.

- Film je nastao velikom sinergijskom snagom velikog broja ljudi. Budući da se neka događanja nisu mogla dokumentarno prikazati zbog pomanjkanja materijala, dio filma izveden je kao animacija. I pored toga, film će kod mnogih potaknuti puno emocija, jer riječ je o svjedočanstvima živih ljudi koji su imali sreću da prežive pakao Ovčare – istaknuo je Mehun.

Nakon projekcije nazočnima se obratio Vilim Karlović iz Zagreba, koji se u Vukovaru borio kao dobrovoljac u sklopu 1. GBR, jedan od nekolicine preživjelih koji je svjedočio mučenjima zarobljenika na farmi prije likvidacije i koji je ostao živ samo zato, kako je rekao, što ga je Bog odredio ne za mučenika, već za svjedoka.

- Prikazano u filmu tek je manji dio strašnih događanja na Ovčari, jer ono što se tamo dogodilo nije bilo samo mržnja, već čisto očitovanje Zla – poručio je Karlović.

Uz obitelji poginulih branitelja, branitelje koji su preživjeli pakao srpskih logora te branitelje iz Ivanca, Lepoglave, Bednje i okolice te predstavnike svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, projekciju filma pratio je i gradonačelnik Milorad Batinić, dogradonačelnik Čedomir Bračko, predsjednik Gradskog vijeća Edo Rajh, dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač i dr.

print