Novosti

U srijedu, 22. 03., u Kinu Ivanec projekcija potresnog filma Ovčara – neispričana priča

Petak

U srijedu, 22. ožujka, u Kinu Ivanec bit će održana projekcija potresnog dokumentarnog filma Ovčara – neispričana priča. Projekciju filma organiziraju Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i HVIDRA Ivanec u suradnji s Nacionalnim sindikatom policije RH i Pučkim otvorenim učilištem Đuro Arnold. Projekciju novčano podupire Grad Ivanec, kao jedan od suorganizatora ovoga događanja.

„Ovčara – neispričana priča“, film je koji donosi dokumentarnu građu i godinama prikupljane podatke o žrtvama, zločinima i njihovim počiniteljima. Neke osobe u filmu se spominju prvi put. Film u potpunosti razobličava ulogu koju je JNA odigrala u pokolju na Ovčari, gdje je pobijeno više od 200 ranjenika iz vukovarske bolnice, hrvatskih branitelja i civila. Ovaj dokumentarac i njegovi autori donose objektivnu i detaljno ispričanu tužnu priču o Ovčari.

Riječ je, inače, o dugometražnom filmu mladog vinkovačkog glumca i redatelja Vladimira Andrića, koji je nastao u produkciji Nacionalnog sindikata policije RH i Suhorski d.o.o.

Scenaristi filma su Nikola Kajkić i Vladimir Andrić, crteže, animacije i montažu je radio mladi akademski slikar Mato Granić iz Vinkovaca, dok je za glazbu bio zadužen Milorad Zelov iz Rijeke.

Svojim svjedočanstvima u filmu sudjeluju preživjeli svjedoci toga vremena - Vilim Karlović, Hajdar Dodaj, Dragutin Berhofer i dr.Mirjana Semernić Rutko, a glumci Goran Grgić, Anja Šovagović-Despot, Hrvoje Klobučar, Dražen Kühn i Perica Martinović čitali su tekstove i „posudili“ svoje glasove licima u filmu.

S obzirom na to da dolazak na projekciju filma (koja inače traje oko 40 minuta) najavljuju brojni branitelji i građani, organizatori poručuju da će se u srijedu održati dvije predstave. Prva, na koju su pozvani roditelji i rodbina poginulih branitelja, predstavnici braniteljskih i drugih udruga te ustanova i institucija, bit će u 19 sati.  Pošto je broj sjedala u Kinu ograničen, a u slučaju da za sve zainteresirane ne bude dovoljno mjesta, bit će zamoljeni da dođu na sljedeću projekciju, 45 minuta kasnije.

print