Novosti

Izložba se može razgledati idućih mjesec dana (ulaz je besplatan) petkom od 16 do 19 te u subotu od 10 do 13 sati. Učeničke i druge organizirane skupine mogu obići muzej i u drugim terminima, uz najavu u Grad Ivanec – tel. 404-883 ili na e-mail: [email protected]

Svečano je otvoren i građanima predan na korištenje Muzej planinarstva Ivanec

Ponedjeljak

Svečanošću na kojoj su se okupili brojni građani, gosti i uzvanici u petak je, 24. veljače, u ivanečkoj Ulici Rudolfa Rajtera 5 otvoren Muzej planinarstva Ivanec - 1. faza.

Iako je u ovoj fazi otvoren tek manji dio budućeg cjelovitog objekta pa muzej još nema „štih“ koji će dobiti u završnoj fazi, a to je smart muzej tematski posvećen planinarstvu, za Ivančane je ovaj događaj svakako povijesni. Naime, on ostaje zabilježen kao početak uređenja prostora u kome će se na jednom mjestu trajno čuvati i posjetiteljima prezentirati sačuvana baština iz iznimno duge i neobično zanimljive prošlosti grada, koja se na području Ivanca u kontinuitetu može pratiti još od starog kamenog doba.

Otvaranje prve faze objekta prati i izložba nazvana Muzej prije muzeja. Zbog razmjerno malog prostora, na njoj posjetitelji mogu razgledati manji dio izložaka tematski vezanih uz rudarstvo i planinarstvo te dio fotografskog opusa pokojnog ivanečkog fotografskog doajena Petra Jagetića, koji je lani bio izložen u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Na svečanosti otvaranja se v. d. ravnatelja Muzeja Marina Držaić detaljno osvrnula na prve inicijative i ideje o gradnji jednog takvog objekta.

- U periodu od 2011. do 2013. u Gradu smo promišljali moguće projektne ideje i rješenja i prilagođavali prostorno – plansku dokumentaciju. Veliku pomoć u razvitku preliminarnih koncepcija pružili su nam tadašnja zamjenica ministra kulture Vesna Jurić Bulatović i predsjednica HMV-a Dubravka Osrečki Jakelić. Izvođenje radova počelo je 2014., a do danas je u gradnju i opremanje uloženo oko 3,9 milijuna kuna. Uz gradska proračunska sredstva, najviše potpora za ovaj projekt stiglo je od Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU – naglasila je, među ostalim, M. Držaić.

 - Svaki put kad mi, vanjski posjetitelji, dolazimo u Ivanec, vidimo nešto novo, poput kina ili ovog muzeja. I uvijek je to nešto na visokoj razini, sa stilom. Veseli me što je dio ovog objekta (stara škola), koji je nekad bio u funkciji obrazovanja, na ovako lijep način povezan s kulturom i turizmom – istaknuo je u svom obraćanju županijski pročelnik za prosvjetu i kulturu dr. sc. Miroslav Huđek.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Milorad Batinić:

- Nakon desetak godina pojačanih ulaganja u komunalnu i gospodarsku infrastrukturu, gradska je uprava odlučila krenuti u drukčijem smjeru. Rezultat toga su nedavno otvoreno kino i ovaj muzej, kao objekti usmjereni poticanju društvenog života grada. Nadam se da ćemo imati snage da ga idućih godina i dovršimo onako kako smo zamislili – naglasio je Batinić.

- Povezano s ovim događajem, uskoro će Grad Ivanec izdati knjigu „Ivanec kroz stoljeća“. Besplatno će je dobiti svako kućanstvo, kako bi se svaki građanin mogao upoznati s prošlošću našega grada kraja – istaknuo je gradonačelnik te otvorio muzej i predao ga na korištenje građanima.

Svečanost otvaranja uljepšali su dramski umjetnici HNK Varaždin Zvonko Zečević i Sara Ipša, koji su interpretirali neke od najljepših povijesnih pjesama i tekstova koje su o Ivančici prije više od stotinu godina napisali Božidar Kukuljević Sakcinski i dr. Adalbert Georgijević. Druženje uzvanika nastavljeno je razgledavanjem fotografija P. Jagetića, zatim, etnološkog postava u prostorima stare škole te atraktivnog postava u podrumu, u kojemu je na multimedijalni način stilizirano nekadašnje rudarsko okno, a zvučnim efektima vjerno su dočarani zvukovi kapanja vode, kopanja ugljena i njegova tovarenja u vagone.

Izložba se može razgledati idućih mjesec dana (ulaz je besplatan) petkom od  16 do 19 te u subotu od 10 do 13 sati. Učeničke i druge organizirane skupine mogu obići muzej i u drugim terminima, uz najavu u Grad Ivanec – tel. 404-883 ili na e-mail: [email protected]

print