Novosti

Ivanečki klub kolekcionara predstavio 11. izdanje Ivanečke škrinjice

Ponedjeljak

Ivanečki klub kolekcionara u petak je, 17. veljače, u amfiteatru Srednje škole predstavio 11. broj Ivanečke škrinjice. Nakon uvodnih riječi glavnog urednika dr. sc. Siniše Krznara i kratkog obraćanja Dejana Težaka, direktora nakladničke kuće Mini print logo, novo izdanje predstavila je mr. sc. Sonja Poljak.

Naglasivši da su tekstovi u novoj Škrinjici svrstani u tri cjeline, mr. sc. S. Poljak osvrnula se na teme i specifičnosti publiciranih tekstova. Tako u ovom broju o radu Ivanečkog kluba kolekcionara u 2014. i 2015. godini pišu Darko Foder i Božena Carević.

U cjelini „Povijest i povijest umjetnosti“, o ivanečkim mlinovima piše Boris Jagetić Daraboš, ivanečki župnik Zoran Gložinić pripremio je sveobuhvatan kronološki tekst o ivanečkim župnicima, a Zrinka Miljan o 60. obljetnici prve samoposluge u Ivancu. Nadalje, Mario Surjak piše o 30 godina postojanja Društva za športsku rekreaciju Lančić – Knapić, Ivana Vrček i Marina Grudenić obradile su temu Ivanečki kalendari na novom mediju – kulturna baština u digitalnom formatu, a Josip Solina dao je kratki osvrt o klenovničkim poštarima.

U cjelini „Etnologija“, Božena Carević daje tekst Ivonjske flake – tak su naši stari flake prali, dr. sc. Suzana Jagić piše o jelovniku ivanečkih rudara, prof. Ivan Knežević o Stankovim Betlemima, dok je Izidor Gladović Žiga u ovoj broju dovršio temu o „copru“, započetoj u prošlom izdanju.

Program je vodila Vesna Matišić, a muziciranjem na glasoviru uljepšao ga je učenik OŠ Ivanec Petar Poljak.

Uz brojne goste, predstavljanje Ivanečke škrinjice pratio je i gradonačelnik Milorad Batinić, dogradonačelnici Čedomir Bračko i Branko Putarek i dr.

Izdavanje publikacije pomogao je i Grad Ivanec.

Inače, Ivanečki klub kolekcionara od 2005. godine priprema, uređuje i objavljuje časopis Ivanečka škrinjica. U njemu se može naći presjek kolekcionarskih aktivnosti te popularno – znanstveni i stručni tekstovi o kulturnoj baštini, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologiji i etnografiji Ivanca i šire okolice. Časopis se izdaje u nakladi od oko 700 primjeraka i dijeli se besplatno, s ciljem podizanja razine svijesti o potrebi zaštite kulturne baštine i upoznavanja povijesti zavičaja te služi kao služi važan izvor informacija iz prošlosti sadašnjim i budućim generacijama.

print