Novosti

Grad Ivanec ove godine kreće u izgradnju reciklažnog dvorišta građevinskog otpada

Utorak

Grad Ivanec će u 2017. godini najveći dio svoga proračuna, 9,22 milijuna kuna, uložiti u gradnju i održavanje komunalne infrastrukture. Od ove svote će se oko 6,33 milijuna kuna usmjeriti u gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture, odnosno, za javne površine i javnu rasvjetu, prometnice i prometne površine te za gospodarenje komunalnim otpadom. Ostatak od 2,89 milijuna namijenjen je održavanju infrastrukture (utrošene energije za javnu rasvjetu, održavanja nerazvrstanih cesta, zimsku službu, čišćenje i održavanje javnih površina i sl.).

U programu gradnje pažnju ove godine naročito pobuđuje podatak da Ivanec kreće u izgradnju i uređenje reciklažnog dvorišta građevinskog otpada. Potvrđuje to i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić:

- Uređenjem ovakvog gospodarskog objekta želimo omogućiti građanima, građevinskim tvrtkama i obrtnicima s područja Ivanca i šire okolice da na određenoj lokaciji mogu legalno odložiti građevinski otpad. Na žalost, većina takvog otpada sada završava u prirodi, jer građani koji obavljaju razna rušenja ili rekonstrukcije svojih objekata nemaju kamo s građevinskim materijalom – starom žbukom, ciglom i sl. Iako je taj otpad neškodljiv, njegovo odlaganje u prirodu je neprihvatljivo. Želeći riješiti taj problem, Grad Ivanec je otkupio 14.600 četvornih metara površine uz sadašnje odlagalište komunalnog otpada u Jerovcu i namijenio ga za izgradnju reciklažnog dvorišta – kaže Batinić i dodaje da je planirani zahvat u skladu s prostorno – planskom dokumentacijom i Planom gospodarenja otpadom.

Projekt „težak“ 2 milijuna kuna

- Za reciklažno dvorište je već izrađena projektna dokumentacija i u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, temeljem koje ćemo definirati realizaciju projekta po fazama. Tehničkom dokumentacijom točno će se definirati vrste građevinskog otpada koje će se u dvorištu moći zbrinjavati, a sigurno je da se neće moći odlagati azbest. Riječ je, dakle, o korisnom otpadu, koji bi se u reciklažnom dvorištu preradio za daljnju uporabu (nasipavanje cesta, makadamskih putova, teniskih terena i sl.). Cilj nam je u početku zbrinuti građevinski otpad s područja grada Ivanca i susjednih gradova i općina, dok bi se u budućnosti odlaganje trebalo komercijalizirati. To je projekt koji će Grad realizirati u suradnji s Ivkomom d.d., a procijenjena vrijednost mu je oko 2 milijuna kuna. Bude li sve teklo po planu, početak radova planiramo u kasno proljeće – poručio je Batinić.

print