Novosti

Zbog smanjenja PDV-a: Manji računi za odvoz otpada, niže cijene pogrebne opreme

Srijeda

I kućanstva s područja grada Ivanca odsad će od Ivkoma d.d. dobivati manje račune za odvoz otpada. Posljedica je to nove odredbe Zakona o PDV-u koja je na snagu stupila 1. siječnja ove godine, a kojom je propisano da se PDV na odvoz otpada s 25 smanjuje na 13 posto. Smanjena stopa poreza obračunava se na isporuku javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada te odvojenog sakupljanja otpada prema posebnom propisu.

Drugim riječima, dosadašnja usluga pojeftinjuje 12 posto, što će rezultirati tek simboličnim novčanim pojeftinjenjem u iznosu od samo par kuna mjesečno. Tako će građani Ivanca, umjesto dosadašnjih 48,61 kunu mjesečno, ubuduće plaćati 45,86 kuna (za 4 odvoza na mjesec). U istom postotku odvoz smeća pojeftinit će i u svim okolnim gradovima i općinama u kojima Ivkom obavlja uslugu skupljanja i zbrinjavanja otpada.

Kad je riječ o cijenama pogrebne opreme (ljesovi, urne), smanjenje maloprodajnih cijena je osjetnije, pogotovo kad je riječ o skupljim ljesovima, pri čemu su pojedine klase pojeftinile i po nekoliko stotina kuna.

print