Novosti

Predstavnici Grada Ivanca, Poslovne zone i Projektnog ureda u slovenskom Grosuplju

Četvrtak

U srijedu, 11. siječnja, predstavnici Grada Ivanca, Poslovne zone Ivanec d.o.o. i Projektnog ureda Grada Ivanca boravili su u slovenskom Grosuplju te s predstavnicima Međuopćinskog razvojnog centra (MRC) općina Grosuplje, Ivančna Gorica i Trebnje održali radni sastanak na temu uspostavljanja suradnje na prekograničnim projektima vezanim uz turizam, kulturu, baštinu, sport i civilno društvo.

Tom je prilikom voditeljica Razvojnog centra Jasmina Selan predstavila njegov rad, projekte koji su na području spomenute tri općine provedeni uz pomoć bespovratnih sredstava fondova Europske unije, kao i projekte u pripremi za kandidiranje. Na sastanku su kratko predstavljene i tri općine na čijem području djeluje MRC. Istaknuto je kako općine Grosuplje, Ivančna Gorica i Trebnje kroz rad MRC-a nastoje zajednički ostvariti ciljeve iskazane u razvojnim strategijama, a koji su vezani uz promociju poduzetništva, potporu start-upovima, očuvanje prirodne i kulturne baštine, razvoj turizma, pomoć ranjivim skupinama, prijenos dobre prakse, razvoj prometne infrastrukture i drugo.

Pročelnica Marina Držaić predstavila je grad Ivanec, njegov razvoj, uspjehe u dosadašnjem radu i probleme s kojima se susreće te projekte koje je Grad dosad proveo i kao i one u pripremi.  Direktorica Poslovne zone  Lana Labaš osvrnula se na tehničke i ljudske kapacitete kojima grad raspolaže te posebno, na rad i iskustvo Projektnog ureda, koji bi kroz  suradnju operativno bio uključen u provedbu zajedničkih projekata.

Na sastanku je sudjelovala i  Gabrijela Paska, voditeljica za EU projekte iz Projektnog ureda, te Ivančica Peharda, viša refentica za društvene djelatnosti i civilno društvo u Gradu Ivancu. Na radnom sastanku nastojalo se utvrditi zajedničke interese u provedbi budućih projekata koji će koristiti razvoju navedenih lokalnih zajednica.

Pritom je prvenstveno utvrđen zajednički interes na razvitku i provedbi projekata u turizmu, čime će se ojačati kapaciteti obiju strana kao turističkih destinacija. Razmatrana je i mogućnost prijave projekta Muzeja planinarstva na program prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska te mogućnosti partnerstva s MRC-om. Uz to, raspravljalo se i o  mogućnostima suradnje u okviru natječaja Europa za građane, vezano uz projekte civilnog društva i mreže gradova.

Predstavnici MRC-a iskazali su interes za daljnju suradnju pa je u tom cilju dogovoren uzvratni susret u Ivancu, gdje će se, među ostalim, razgovarati i o mogućnostima suradnje u području razvoja poduzetništva i gospodarstva.

print