Novosti

Najljepši novogodišnji dar građanima – otvoreno je novo kino u Ivancu

Petak

U četvrtak, 29. prosinca, otvoreno je novo kino u Ivancu, s vrhunskom opremom i najmodernijom audio i video tehnikom.

U povodu puštanja u rad objekta, u čiju je rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje dosad uloženo oko 3,7 milijuna kuna, priređena je svečanost za goste i uzvanike na kojoj su se okupljenima obratili gradonačelnik Milorad Batinić, ravnatelj Učilišta Mario Kramar i pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Jelena Zrinski Berger.

-Otvaranje novog kina nije samo završetak jedne velike investicije i vrlo zahtjevnog posla koji ju je pratio. To je ujedno i jedan od onih posebnih trenutaka, koji pobuđuju i veliko osobno zadovoljstvo i satisfakciju, a to je kad građanima na dar predajemo objekt za kulturu danas, ali i idućih nekoliko desetljeća – izjavio je, među ostalim, gradonačelnik Batinić.

-Zbog visoke razine ulaganja Grada kroz proteklih desetak godina prvenstveno u gospodarsku i komunalnu infrastrukturu, društveni život građana u tom je razdoblju trpio. Ova kinodvorana rezultat je novog strateškog opredjeljenja i zaokreta Grada Ivanca prema novom razvojnom ciklusu koji je vezan uz gradnju nove i modernizaciju postojeće društvene infrastrukture. Već u siječnju građanima ćemo na dar predati još jedan novi prostor za kulturne potrebe – Muzej planinarstva, čiju smo prvu fazu gradnje i uređenja također priveli kraju – najavio je gradonačelnik.

Okupljenima se obratio i ravnatelj Učilišta Mario Kramar.

-Iako je riječ o obnovljenom starom kinu Prosvjeta, u njemu je promijenjeno gotovo sve, od krova do podruma pa se s pravom može reći da je riječ o potpuno novom objektu na starom mjestu – naglasio je Kramar te se na posebno dopadljiv način osvrnuo i na povijest djelovanja kina u Ivancu, koja seže u davnu 1920. godinu.

Ukupna cijena projekta iznosi 3,7 milijuna kuna, od čega je 3,1 milijuna riješeno kreditnim sredstvima, 500.000 donacijom Ministarstva kulture, dok je Ministarstvo gospodarstva doniralo 200.000 kuna.

Nabavljena je i ugrađena najmodernija audio i video oprema, kao i novo specijalno platno koje se diže i spušta. Uz akustične zdine obloge, u dvorani su postavljena i nova udobna sjedala, podovi, tepison… Dvorana raspolaže sa 179 mjesta. Uređeni su posve novi ulazi i ulazni prostor, požarni izlazi, kao i sanitarni čvorovi, uključujući i čvor za invalidne osobe.

U ime Varaždinske županije, čestitke domaćinima na otvaranju novog društvenog objekta uputila je izaslanica župana mr. sc. Jelena Zrinski Berger, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije. Čestitke Gradu i Učilištu uputilo je i Ministarstvo kulture RH te bivši ministar kulture Berislav Šipuš.

Glazbeni program izveo je Vokalni Ansambl Sakcinski pod ravnanjem Nade Peček.

Nakon službenog dijela programa, druženje je nastavljeno u neformalnom tonu, uz razgledavanje kina i koktel. A potom je uslijedila i prva 3D projekcija filma u novoj dvorani (Rough One: Priče iz Ratova zvijezda), koju su posjetitelji pratili uz uporabu specijalnih naočala.

print