Novosti

Gradsko vijeće: Donesen proračun Grada Ivanca za 2017. vrijedan 31 milijun kuna

Petak

Većinom vijećnika vladajuće koalicije HNS-a, SDP-a i HSU-a, a uz protivljenje vijećnika oporbe HDZ-a i HSS-a, Gradsko vijeće Ivanca na svojoj je 32. sjednici održanoj u četvrtak, 22. prosinca, donijelo proračun Grada Ivanca za 2017. godinu vrijedan nešto više od 31 milijun kuna. Dajući vijećnicima uvodno obrazloženje o predloženom proračunu, gradonačelnik Milorad Batinić osvrnuo se na očekivani učinak aktualne porezne reforme Plenkovićeve Vlade na prihode ivanečkog budžeta u idućoj godini.

- Predstojećom poreznom reformom Grad Ivanec u 2017. godini ostat će prikraćen za oko 1,5 milijuna kuna. Nadam se da će se najavljene Vladine kompenzacijske mjere i usklađivanja obavljati na mjesečnoj razini, jer u protivnom, i ivanečki će se proračun naći u financijskim problemima – ocijenio je Batinić.

Osvrćući se na učinak poreznih reformi 2010., 2015. i najnovije, koja stupa na snagu s 1. siječnja 2017. godine, a slijedom kojih proračun Grada Ivanca ostaje bez ukupno 5 milijuna kuna ili čak trećine izvornog proračuna, gradonačelnik Batinić kazao je da unatoč takvom padu prihoda Grad Ivanec nije smanjivao potpore predškolskom odgoju, sportu, kulturi, obrazovanju iznad školskog standarda, a nastojalo se zadovoljiti i sve socijalne potrebe.

- Manjak prihoda odrazio se na smanjenje investicija pa smo neka planiranja ulaganja odgodili ili ih provodimo u etapama. Međutim, unatoč padu proračunskih prihoda i usprkos tomu što Ivanec ima niske prihode po glavi stanovnika od samo 1.090 kuna, uspjeli smo zadržati visok indeks razvijenosti (92 posto), dovesti nivo komunalne uređenosti grada na vrlo visoku razinu te provesti investicije u ključne programe koji sada počinju pokazivati konkretne rezultate. Vjerujemo da ćemo projektima koje smo kandidirali na EU fondove i onima koji su već spremni za kandidiranje na EU natječaje, a iz kojih očekujemo sufinanciranje, uspjeti  postignuti indeks razvijenosti dići na još višu razinu – izjavio je M. Batinić.

Premda oporba nije digla ruke za proračun, šef oporbe Vladimir Lacković (HDZ) u svom je osvrtu na predloženi proračun ocijenio da su prihodi realno planirani.

- Moja je zamjerka što se predloženi proračun previše oslanja na porezne prihode, a manje na EU fondove. Što se tiče rashoda, smatram da su previše „razbacani“ i prikazani na više stotina stavki pa se ne mogu jasno identificirati – kazao je Lacković.

Očitujući se na iznesene zamjerke, Batinić je kazao da je proračun rađen prema preporukama Ministarstva financija i prema propisanoj tehnologiji izrade budžeta. Naglasio je kako nije točno da se ne računa sa sredstvima EU-a te nabrojio cijeli niz projekata od kojih se u 2017. očekuje ukupno 6,47 milijuna tekućih i kapitalnih pomoći. Naglasio je da iduće godine  počinje i realizacija projekta Aglomeracije Ivanec (120 milijuna kuna!).

Većina ostalih točaka dnevnog reda donesena je jednoglasno. Tako su svi vijećnici podržali financijske planove i programe rada proračunskih korisnika za iduću godinu (Dječjeg vrtića, Učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice) kao i gradske programe socijalne skrbi i održavanja komunalne infrastrukture, odluku o mjerilima sufinanciranja smještaja djece u dječje vrtiće, izmjene i dopune Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića te mrežu dječji vrtića na području grada Ivanca.

Oporba nije podržala predloženi Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, programe javnih potreba u kulturi i sportu i Odluku o izvršavanju proračuna za 2017. godinu, pa su ti dokumenti doneseni većinom vijećnika pozicijskih stranaka. Što se tiče Analize stanja sustava civilne zaštite na gradskom području u 2016. te Plana razvoja sustava CZ-a u 2017. godini, kao i dopuni Odluke o trgovini na malo izvan prodavaonica, i ti su dokumenti dobili jednoglasnu potporu svih gradskih vijećnika.

Potkraj sjednice su predsjednik Gradskog vijeća Edo Rajh i gradonačelnik Batinić svim vijećnicima, ravnateljima ustanova i direktorima gradskih tvrtki zahvalili su na korektnoj suradnji u 2016. godini, svim medijima na redovitom praćenju te svima zajedno uputili blagdanske čestitke.

print