Novosti

Gradonačelnik M. Batinić na Okruglom stolu u Varaždinu o temi poduzetništva i EU fondova

Utorak

Ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić u ponedjeljak je, 12. prosinca, sudjelovao u radu Okruglog stola na temu poduzetništva i EU fondova, koji su u Varaždinu organizirali Večernji list, Poslovni dnevnik i Udruga gradova. Batinić je bio jedan od govornika u sklopu prvog panela naslovljena „Uloga gradova u razvoju poduzetništva“, pri čemu je govorio o utjecaju aktualne porezne reforme na fiskalne i razvojne kapacitete i planove gradova.

Osvrćući se na podatak da je u zadnje tri izmjene poreznih zakona ivanečki gradski proračun izgubio oko 30 posto poreznih prihoda, upozorio je da će aktualnom poreznom reformom gradovi i općine izgubiti i na rastu proračunskih prihoda, u prosjeku 4,5 posto.

- Država je najavila da će jedinicama lokalne samouprave namiriti razliku, ali ne i očekivani rast poreznih prihoda lokalnih samouprava. Grad Ivanec je naučio raditi i poslovati s vrlo skromnim financijskim sredstvima, međutim, ovaj udar, koji će rezultirati s 1,8 do 2 milijuna kuna prihoda manje u gradskom proračunu, sigurno će se negativno odraziti u investicijama i u ulaganjima u komunalnu infrastrukturu – naglasio je M. Batinić.

U radu panela sudjelovao je i predsjednik Udruge gradova RH Željko Turk, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, dr. sc. Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci i predstavnici pojedinih uglednih tvrtki.

U sklopu drugog panela govorilo se o temama EU fondova iz perspektive lokalne samouprave.

print