Novosti

Ivanečki rudarski dani: Na misu u čast sv. Barbare pod svjetlom baklji

Ponedjeljak

U organizaciji Turističke zajednice grada Ivanca, u nedjelju, na spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, u Ivancu je održan program kojim su se brojni građani prisjetili ivanečke rudarske tradicije. Središnje okupljanje bilo je ispred župne crkve sv. Marije Magdalene, gdje su članovi Ivanečke rudarske čete i Društva prijatelja narodnih običaja Maska sve posjetitelje i vjernike koji su se uputili na misu, dočekali uz svjetlost baklji. Domaćinima su se tom prilikom pridružili i predstavnici Varaždinske građanske garde.

Program Rudarskih dana nastavljen je misom u prepunoj crkvi koju je služio ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić. Prisjetivši se nekadašnjih rudara, koji su u oknima ugljena duboko pod zemljom zarađivali svoj rudarski kruh, uputio je zahvale Turističkoj zajednici grada Ivanca, Rudarskoj četi i svima koji održavaju sjećanje na taj dio povijesti koji je trajno obilježio povijest Ivanca i na kome se temelji suvremeni industrijski razvitak Ivanca.

Druženje poslije mise nastavljeno je u dvorani župnog dvora, gdje su svi nazočni ponuđeni starim izvornim jelima ivanečkoga kraja, koje su pripremile članice Udruge građana iz Prigorca. Našlo se tu štrukli, zlevki, orehnjača i makovnjača, ali i kosane masti, špeka, luka, ring torti, domaćeg kruha iz krušne peći i drugih tradicionalnih skromnih jela koje su nekad rudari sa sobom nosili u okno.

Manifestaciji su se i ove godine odazvali živući rudari iz Ivanca koji su, iako u poznim godinama, rado s posjetiteljima obnavljali uspomene iz svog rudarskog života.

- Osim podsjećanja Ivančana na ovaj, vrlo važan, dio lokalne povijesti, glavni cilj  manifestacije jest da se na njenim temeljima stvori nov i originalan ivanečki turistički proizvod. Da je njena vrijednost prepoznata, svjedoči i potpora Ministarstva turizma, HTZ-a i Grada Ivanca – naglašava voditelj TZ-a Boris Jagetić Daraboš.

Središnji program Ivanečkih rudarskih dana ubuduće će biti održan u toplijim mjesecima, kako bi se posjetiteljima omogućilo da im različiti sadržaji tematski vezani uz ivanečko rudarstvo budu dostupniji.

print