Novosti

Mimohodom sjećanja Ivanec s dostojanstvom obilježio Dan sjećanja na Vukovar

Petak

U četvrtak, 17. studenog,  i građani Ivanca odali su počast Vukovaru, gradu koji je postao simbol otpora, stradanja i borbe našeg naroda za slobodnu i neovisnu državu.

Obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar počelo je misom koju je u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene predvodio župnik vlč. Zoran Gložinić uz asistenciju vlč. Petra Mlakara i vlč. Vicka Obradovića.

Nakon mise, brojni vjernici u mimohodu su krenuli prema spomen obilježju poginulim braniteljima, paleći usput svijeće i ostavljajući za sobom dirljiv put svjetlosti za pokoj duša svih poginulih branitelja i civilnih žrtava Vukovara.

U kolonu su se uključili i branitelji i rodbina poginulih branitelja, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije i Grada Ivanca.

Kod spomen obilježja su Ana Petrinjak i Darija Butko, učenice ivanečke OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, pročitale prozni tekst Siniše Glavaševića "Priča o Gradu".

Nakon što su svijeće zapaljene i pred spomenikom, vlč. Gložinić predvodio je molitvu za poginule, a potom su se svi okupljeni prisjetili tragičnih događaja koji su uslijedili nakon pada Vukovara kao i na njegova golema ljudska i materijalna stradanja u Domovinskom ratu.

Odavanju počasti vukovarskim žrtvama organizirao je UDVDR Ivanec u suradnji s obiteljima poginulih branitelja, župom Ivanec, HVIDRA - om i Hrvatskim časničkim zborom Ivanec, Gradom Ivancem, Ivkomom i Policijskom postajom Ivanec, a komemorativne svečanosti za Vukovar nastavljaju se danas i idućih dana.

print