Novosti

U četvrtak i petak, 17. i 18. studenog, Dani sjećanja na žrtvu Vukovara

Ponedjeljak

I ove će godine ivanečki branitelji, građani i gradska uprava nizom aktivnosti obilježiti sjećanje na žrtvu Vukovara, koji je nakon 87 dana herojskih borbi, 18. studenog 1991. godine, pao u ruke paravojnih srpskih postrojbi.

Tim će se povodom u Ivancu, u četvrtak, 17. studenog, održati 3. mimohod sjećanja na žrtve Vukovara. Odavanje počasti svim vojnim i civilnim žrtvama grada heroja počet će misom u 18 sati u ivanečkoj župnoj crkvi sv. Marije Magdalene. Nakon mise, oko 19 sati, svi nazočni u mimohodu će krenuti od crkve do spomen obilježja poginulim braniteljima. Tijekom mimohoda građani će paliti svijeće i ostavljati ih putem do spomen obilježja te tako simbolično iza sebe ostavljati trag svjetla u spomen na sve stradale.

Kod spomen obilježja bit će održan kraći prigodni program. Učenici ivanečke Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog pročitat će prozni tekst Siniše Glavaševića „Priča o gradu“, a potom će molitvu za sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata predvoditi župnik vlč. Zoran Gložinić.

Na samu obljetnicu pada Vukovara, 18. studenog, na grob poginulog vukovarskog branitelja Stjepana Vusića na groblju u Kamenici cvijeće će položiti izaslanstvo Grada Ivanca, a odavanju počasti pridružit će se i predstavnici braniteljskih udruga, gradski vijećnici i dr.

Bit će održan i niz drugih aktivnosti. Sjećanja na žrtvu Vukovara ivanečki će branitelji u suradnji sa župom Ivanec obilježiti odlaskom u Vukovar 18. studenog i uključivanjem u Kolonu sjećanja, a neki će dan kasnije nazočiti komemoraciji kod Borovo Commercea, gdje se borio najveći broj branitelja sa šireg ivanečkog područja. Dio branitelja uključit će se 18. studenog i u Kolonu sjećanja na Banfici u Varaždinu.

U nedjelju, 20. studenog, poginulih branitelja Vukovara prisjetit će se i na misi u kameničkoj župnoj crkvi sv. Bartola, a nakon toga će na grobljima u Kamenici i Lepoglavi biti odana počast svim braniteljima poginulima u obrani Vukovara, odnosno, ubijenima na farmi Ovčara.

Ovogodišnji Dani sjećanja na Vukovar bit će okončani 26. studenog, kada će delegacija ivanečkih branitelja posjetiti grad heroj.

Sjećanje na vukovarske žrtve organizira UDVDR Ivanec u suradnji sa župama Ivanec i Kamenica, s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, HVIDRA – om i Hrvatskim časničkim zborom Ivanec, Osnovnom školom Ivan Kukuljević Sakcinski Ivanec, Gradom Ivancem, poduzećem Ivkom i Policijskom postajom Ivanec.

Povezani dokumenti

print