Novosti

Europski dan jezika i Tjedan cjeloživotnog učenja u Srednjoj školi Ivanec

Srijeda

Prigodnim programom u prepunom amfiteatru, u Srednjoj školi Ivanec obilježen je Europski dan jezika, kojim se promiče važnost učenja stranih jezika i višejezičnosti.  Tom su prilikom prikazana i postignuća koja su učenici ostvarili protekle školske godine.

U tom kontekstu bila je vrlo zanimljiva prezentacija učenice Mirjane Lazar, koja je na njemačkom jeziku podsjetila na posjet dvorcima Bavarske i Innsbrucku. Također, prikazana je snimka učeničke predstave izvedene u povodu 400. obljetnice Shakespeareove smrti, potom i kratki krim film snimljen na nastavi DSD-a te izvedba njemačke verzije pjesme Faded Alana Walkera, kojom su Lea Kramarić, Veronika Žunar i Lana Srednoselec osvojile treće mjesto na natjecanju „Max sucht den Superstar“.

Na kraju su uručene 53 diplome učenicima trećih razreda koji su položili DSD1 ispit, što dokazuje da je interes za učenje njemačkog jezika u ivanečkoj Srednjoj školi i dalje na visokoj razini. U ivanečkoj školi program DSD-a – koji učenicima donosi pogodnosti kod upisa na studij stranog jezika u zemlji i inozemstvu – provodi se već godinama, a u njega su uključeni svi profesori njemačkoga jezika. 

Ovim programom škola se ujedno uključila u 10. tjedan cjeloživotnog učenja, u čijem je sklopu održano vrlo zanimljivo predavanje „Stvaranje i primjena digitalnih karata“.

Predavanje je održao Tomica Visinski iz tvrtke HERE Zagreb, vodeće svjetske kompanije u izradi digitalnih karata te lokacijskih tehnoloških rješenja i usluga kako za automobilsku industriju, tako i za tvrtke u drugim granama poslovanja. Riječ je o kompaniji koja ima urede u 50 zemalja u 200 gradova  diljem svijeta, u kojima radi preko 6000 zaposlenika.

Popis klijenata koji koriste HERE rješenja je impresivan. Od automobilske industrije (BMW, AUDI, Mercedes-Benz, Volvo, Jaguar i dr.) preko kompanija kao što su Microsoft, Facebook, Amazon, Yahoo pa sve do krajnjih korisnika koji mogu HERE karte koristiti na njihovoj web aplikaciji ili preko njihove u potpunosti besplatne aplikacije HERE WeGo.

Učenici su tako iz prve ruke doznali što se sve može napraviti u svijetu digitalnih karata, to više što je Srednja škola od ove školske godine uvela fakultativni predmet Digitalna kartografija. Na tom će predmetu mnogi zainteresirani učenici učiti kako se rade digitalne karte, a ujedno će i surađivati sa spomenutom kompanijom te svojim radom pridonositi izradi njihovih karata! Uz Visinskog, gošća predavanja bila je i Jelena Jagetić, nekadašnja učenica ivanečke škole, koja u HERE-u radi upravo na izradi digitalnih karata.

print