Novosti

Predstavnici Grada Ivanca na međunarodnom Dijalogu građana s povjerenicima Europske komisije u slovenskoj Lendavi

Ponedjeljak

Direktorica Poslovne zone Ivanec mr. sc. Lana Labaš i dvoje zaposlenika Projektnog ureda Grada Ivanca, Ana Jagetić i Nikola Turčin, u petak, 23. rujna, u Lendavi su aktivno sudjelovali na Dijalogu s građanima. Riječ je o načinu na koji se na neposredan, transparentan i demokratski način omogućuje razmjenu mišljenja građana s povjerenicima Europske komisije.

Dijalog s građanima organiziralo je Predstavništvo Europske komisije u Sloveniji u suradnji s općinom Lendava i informacijskim centrom Europe Direct Murska Sobota.

Gosti događanja bili su povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics te ministrica obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije Maja Makovec Brenčič.

Teme održanih razgovora bile su uloga obrazovanja u novom zapošljavanju u Europskoj uniji, inovacije i poslovi budućnosti, zapošljavanje mladih, odljev mozgova, razvojni potencijal obrazovanja i kulture u ruralnim i pograničnim područjima, međukulturalnost i budućnost EU.

Okupljene je posebno zanimao europski program Erasmus te provedba mjere Garancija za mlade u Hrvatskoj. Najviše se pričalo o odlasku mladih obrazovanih kadrova s nacionalnih tržišta rada te o važnosti cjeloživotnog učenja i obrazovanja.

Europski Dijalozi s građanima međunarodnog su kartera pa su u europskoj raspravi o obrazovanju sudjelovali zainteresirani građani iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske, njih tristotinjak, a simultani prijevod bio je osiguran na četiri europska jezika.

Prijenos događanja iz koncertne dvorane u Lendavi išao je uživo.

Predstavnici iz Hrvatske pa tako i Grada Ivanca, odazvali su se Dijalogu s građanima na poziv Predstavništva Europske komisije u Zagrebu.

Navedeni se dijalozi održavaju u svim zemljama članicama, a do sada su održani u šezdeset gradova diljem Europske Unije.

print