Novosti

U Ivancu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Četvrtak

Podjelom letaka i brošura tematski vezanih uz problematiku nasilja u obitelji, pogotovo nad ženama, s uputama što učiniti i kojim se institucijama obratiti za pomoć, u četvrtak je, 22. rujna, u Ivancu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Tim su se povodom kod štanda na gradskoj špici okupili predstavnici brojnih, međusobno umreženih, institucija, koje su s različitih aspekata uključene u suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji te nasilja nad ženama i kaznenopravnu zaštitu djece. Među njima su bili i predstavnici Centra za socijalni rad Ivanec, Policijske postaje Ivanec, Gradskog društva Crvenog križa Ivanec, Županijskog tima za prevenciju za suzbijanje i prevenciju nasilja, Obiteljskog centra i drugih institucija.

U akciju su se uključile i volonterke Crvenog križa, koje su od 9 do 11 sati građanima dijelile letke i reklamni materijal. Po riječima ravnateljice Centra za socijalnu skrb Jasenke Friščić, problematika nasilja na području koje pokriva (bivša općina Ivanec) izrazito je aktualna. Potvrđuje to i statistika: dok je prošle godine ukupno bilo 139 prijava s 207 počinitelja, od kojih 49 žena, u prvih osam mjeseci evidentirane su 83 prijave sa 63 počinitelja, od kojih 20 žena.

Ovakve akcije održavaju se s ciljem senzibiliziranja društva nad ovom problematikom te slanja jasne poruke da problem nasilja ne smije ostati tajna, da o toj temi treba javno govoriti i osvijestiti problem te osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje su na bilo koji način zlostavljane.

print