Novosti

U četvrtak, 22. rujna, u Ivancu obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Utorak

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, koji se odlukom Sabora RH obilježava u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 1999. godine, ovoga će četvrtka biti obilježen i u Ivancu. U akciju se uključuju Centar za socijalni rad, Policijska postaja Ivanec, djelatnici Probacijskog ureda Varaždin, članovi Županijskog tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji te nasilja nad ženama i kaznenopravne zaštite djece kao i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Ivanca.

U vremenu od 9 do 11 sati oni će na štandu u centru grada, ispred BIPA-e, dijeliti letke i brošure tematski vezane uz problematiku nasilja, s popisom institucija koje pružaju pomoć žrtvama.

Nasilje nad ženama je, ističe ravnateljica ivanečkog Centra za socijalnu skrb Jasenka Friščić, problematika koja je na području njegova djelovanja iznimno aktualna, o čemu svjedoči i podatak o prijavljenih 150 slučajeva nasilja nad ženama. Na žalost, smatra se da su prijavljeni slučajevi tek vrh ledenog brijega te da su stvarne brojke zlostavljanja i teroriziranja žena mnogo veće.

Ovakve akcije održavaju se s ciljem senzibiliziranja društva nad ovom problematikom te slanja jasne poruke da problem nasilja ne smije ostati tajna, da o toj temi treba javno govoriti i osvijestiti problem te osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje su na bilo koji način zlostavljane.

Spomenimo također da će istoga dana, s početkom u 19 sati, u Gradskoj vijećnici svoju sjednicu održati Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Ivanca. Predsjedat će mu Nikolina Vlahek Canjuga. Povjerenstvo će, među ostalim, istaknuti kandidatkinje s područja grada Ivanca za javno priznanje „Ženska kreativnost u ruralnom životu“.

print