Novosti

40-ak poduzetnika na godišnjem sastanku s čelnicima Grada i poslovodstvom Poslovne zone Ivanec

Ponedjeljak

Blizu 40 poduzetnika, obrtnika i vlasnika OPG-ova koji posluju na području grada Ivanca  odazvalo se redovitom godišnjem radnom sastanku koji je sazvao gradonačelnik Milorad Batinić. Sastanak je sazvan u namjeri da gradska uprava izravno od poduzetnika čuje njihov stav o visini lokalnih naknada (komunalnog doprinosa i komunalne naknade). Također, skup je tematski bio vezan i uz pružanje potpora poduzetništvu putem raznih olakšica te posebno, uz informiranje o uslugama koje im u vezi pripreme, izrade i apliciranja projekata na EU fondove nudi Projektni ured Grada Ivanca.

Sudionici sastanka ujedno su pozvani da daju svoje prijedloge i sugestije na II. izmjene i dopune Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2016. godinu (javna rasprava o toj temi otvorena je na web stranicama Grada Ivanca).

Nakon uvodnih riječi direktorice Poslovne zone Ivanec mr. sc. Lane Labaš i gradonačelnika Batinića, koji je pozvao gospodarstvenike da se ne libe tijekom cijele godine inicirati razgovore i sastanke o svim aktualnim i problemskim temama, voditeljica Odsjeka za komunalno gospodarstvo Jelena Cuković ukratko im je prezentirala način obračuna komunalnog doprinosa i komunalne naknade te olakšice koje Grad odobrava investitorima kod izgradnje građevina. Posebno se osvrnula na olakšice koje investitorima stoje na raspolaganju za greenfield i brownfield investicije.

U kolikoj su mjeri poduzetnici zainteresirani za rješavanje cijelog niza pitanja i problema koji im otežavaju pa čak i onemogućavaju poslovanje, pokazala je potom dvosatna rasprava u kojoj su neki od njih zatražili od M. Batinića da u Saboru pokrene raspravu o problemskim temama kako bi se, rečeno je, državni birokrati konačno spustili „dolje“, da vide u kolikoj mjeri aktualna regulativa i propisi koči njihovo poslovanje.

U raspravi su sudjelovali direktorica Ivančice d.d. Nada Zver, direktor Poljodoma Dragutin Geci, Božidar Gužvinec, vlasnik Limarije Gužvinec, direktor Tesle Goran Ribić, Darko Molnar iz hotela Orion, zatim, direktor Eprima Josip Grđan, direktor Veterinarske stanice Ivanec Zorislav Rodek, vlasnik Izletišta Jarki Josip Harjač i dr. Razgovaralo se o nizu otvorenih pitanja – o potrebi otvaranja zaštitnih radionica za radnike u prerađivačkoj industriji, o zahtjevima poduzetnika da država odobri uvoz radne snage, prvenstveno pojedinih profila koji nedostaju tržištu, zatim, o potrebi promjene neefikasne državne regulative koja poduzetnicima uvelike otežava poslovanje, o tome što Grad može učiniti da dodatno olakša poslovanje poduzetnika itd.

print