Novosti

Obilježena 25. obljetnica oslobađanja vojnih objekata na Ivančici i pogibije Ivana Severa Nina

Ponedjeljak

U subotu, 17. rujna, obilježena je 25. obljetnica oslobađanja vojnih objekata tzv. JNA na Ivančici (17. rujna 1991.) i pogibije ivanečkog branitelja Ivana Severa Nina, koji je pao dan kasnije, u ratnim operacijama oslobađanja Varaždina.

Komemorativne svečanosti počele su kod spomenika na Trgu hrvatskih ivanovaca, gdje su bijelim ružama počast poginulim braniteljima odali roditelji i rodbina, predstavnici više udruga proizašlih iz Domovinskog rata, MUP-a i izaslanstvo Grada Ivanca. Manifestaciji je nazočio i izaslanik ministra branitelja Ivan Hranj.

Posebno dojmljivo bilo je okupljanje pripadnika bivših specijalnih postrojbi – protudiverzantskog i diverzantskog voda bivše Općine Ivanec, koji su, uz u policijske snage, 17. rujna 1991. oslobodili vojni objekt na Ivančici, a potom se uključili u obranu i oslobađanje Varaždina.

Pod vodstvom svoga ratnog zapovjednika Vladimira Debeljaka, četrdesetak pripadnika toga voda u jednoobraznim se majicama postrojilo kod spomenika. Svi okupljeni su minutom šutnje odali počast poginulim i nestalim braniteljima te se prisjetili akcije oslobađanja Ivančice i pogibije Ivana Severa.

Potom su se uputili na gradsko groblje te položili cvijeće i zapalili svijeće na Severov grob. S puno dirljivih riječi i poruka, molitvu na Ninovu grobu predvodio je ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić. On je potom predvodio i molitve na grobovima ostalih poginulih ivanečkih branitelja, Romana Ribića i Željka Putara Grdaka.

Središnja komemorativna svečanost održana je u društvenom domu Lančić – Knapić.

U ime organizatora, nazočnima se obratio Vladimir Debeljak, predsjednik Udruge Hrvatski časnički zbor Ivanec i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije. Podsjetivši na ratna zbivanja 1991. godine, koja su rezultirala naredbom tadašnjeg Kriznog štaba o blokadi vojnih objekata na Ivančici te pravaca u Željeznici i Stažnjevcu, Debeljak je kazao da su u akciju oslobađanja Ivančice aktivno bila uključena 84 pripadnika protudiverzantskog voda i policije. – Nakon dugih pregovora, 7. rujna predala se sva ročna vojska koja je držala objekt, dakle, svih 25 vojnika i jedan časnik. Predaju kompletnog objekta doživjeli smo s velikim ponosom i to nam je dalo elan, snagu i volju da idemo dalje. Samo dan kasnije u Varaždinu je poginuo Nino – prisjetio se Debeljak.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić:

- Radi mladih i budućih generacija, ova sjećanja i događaji u kojima ste i osobno sudjelovali i svjedočili im, zaslužuju da budu zapisana i trajno sačuvana. Zabilježite ih, a Grad Ivanec poduprijet će izdavanje publikacije o oslobađanju Ivančice. I ne samo o tome, već i o  našim ljudima koji su kao pripadnici Puma, Tigrova i drugih postrojbi stvarali hrvatsku državu – naglasio je Batinić.

Komemorativne svečanosti organizirali su Hrvatski časnički zbor i Grad Ivanec.

U povodu obilježavanja godišnjice pogibije Ivana Severa, Lovačko društvo Jelen iz Ivanca održalo je jubilarni 10. memorijalni kup u gađanju letećih meta u znak sjećanja na Nina, koji je bio član LD-a. U memorijal se uključilo više od 20 lovaca, a pobjednik ovogodišnjeg natjecanja je Danijel Posavec. Srebrni pehar osvojio je Josip Kolar, a brončani Stjepan Plahtarić Pepi. Pehare je pobjednicima uručila Ružica Sever, majka pokojnog Nina.

print