Novosti

Obilježavanje 25. obljetnice oslobađanja vojnih objekata na Ivančici i pogibije Ivana Severa Nina u subotu, 17. rujna

Petak

U subotu, 17. rujna, s više će se komemorativnih manifestacija obilježiti 25. obljetnica oslobađanja vojnih objekata tzv. JNA na Ivančici (17. rujna 1991.) i pogibije ivanečkog branitelja Ivana Severa Nina u ratnim operacijama oslobađanja Varaždina (18. rujna 1991. godine).

Tim povodom sutra će se u 17 sati, kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih ivanovaca, svečano postrojiti pripadnici specijalnih postrojbi – protudiverzantskog i diverzantskog voda bivše Općine Ivanec, koji su uz pomoć policijskih snaga 17. rujna 1991. oslobodili vojni objekt na Ivančici, a potom su se uključili u obranu i oslobađanje Varaždina. Polaganjem bijelih ruža na spomen obilježje potom će biti odana počast poginulim ivanečkim braniteljima, ali i svim ostalim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.

Odavanju počasti pridružit će se roditelji i rodbina poginulih, predstavnici braniteljskih udruga, MUP-a te izaslanstvo Grada Ivanca.

U 17.15 sati odat će se počast poginulom Ivanu Severu na njegovu posljednjem počivalištu na gradskom groblju Ivanec.

Poznato je da se na dan njegove pogibije na Ninovu grobu svake godine okupljaju njegovi ratni suborci te molitvom, cvijećem i paljenjem svijeća održavaju živom uspomenu na poginulog prijatelja.

Molitvu na grobu predvodit će ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić. Nakon toga nazočni će zapaliti svijeće i na grobovima ostalih poginulih branitelja, Romana Ribića i Željka Putara Grdaka.

Središnja komemorativna svečanost održat će se u 18 sati u društvenom domu Lančić – Knapić, gdje će se okupiti pripadnici bivših specijalnih postrojbi i svi ostali sudionici.

U ime organizatora, nazočnima će se obratiti ratni zapovjednik specijalnih postrojbi i umirovljenik pukovnik Hrvatske vojske Vladimir Debeljak, predsjednik Udruge Hrvatski časnički zbor Ivanec i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije, nakon njega i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić te izaslanica ministra branitelja Snježana Hunjet.

U povodu obilježavanja godišnjice pogibije Ivana Severa, Lovačko društvo Ivanec istoga će dana održati jubilarni 10. memorijalni kup u gađanju letećih meta u znak sjećanja na Nina, koji je bio član LD-a.

Memorijal počinje kod lovačke kuće u Tiglinu u 15 sati, a proglašenje pobjednika predviđeno je u 16.30 sati. Nakon toga i lovci će se pridružiti središnjim manifestacijama u Ivancu.

print