Novosti

Turistička zajednica: Postavljaju se interpretacijske table na lokacije nekadašnjih mlinova na Bistrici

Četvrtak

U srijedu, 7. rujna, u organizaciji Turističke zajednice grada Ivanca počelo je postavljanje interpretacijskih tabli na lokacijama nekadašnjih mlinova na Bistrici.

Želeći podsjetiti građane na dio ivanečke povijesti vezan uz doba kada se na 2,5 kilometra dugom potezu toka Bistrice od Prigorca do ušća u Bednju vrtjelo 20 mlinova te oživjeti sjećanje na taj, na žalost, nepovratno izgubljen dio izvorne baštine Ivanca, Turistička zajednica ovaj projekt provodi pod nazivom – Ivanečki melini, u suradnji s Gradom Ivancem i Hrvatskom turističkom zajednicom.

Projekt je prethodno prihvaćen i od strane Turističkog vijeća i Skupštine TZ-a, a podupire ga i županijska TZ, a pošto TZ Ivanec podržava projekt PPS destinacije, na tablama je i logo Hrvatska 365.

Njegov cilj jest da se svaka lokacija na kojoj su nekad bili mlinovi označi posebnom interpretacijskom tablom s podacima o mlinu i njegovu vlasniku te zanimljivim detaljima iz povijesti samoga mlina.

Sve table su dvojezične (hrvatsko-engleski) i njihov put može se pratiti iz samog centra Ivanca (kod crkve), gdje je postavljena prva i najveća tabla s tekstom posvećenim mlinovima kao nekadašnjem ivanečkom kulturološkom fenomenu. Na tablama su objavljene i stare fotografije mlinova kao i druge povijesne fotografije tematski vezane uz etnološku baštinu Ivanca.

Tim povodom buduću su mlinarsku šetnicu u četvrtak, 8. rujna, od Ivanca do Prigorca obišli gradonačelnik Milorad Batinić i voditelj Turističke zajednice Boris Jagetić Daraboš, koji ga je i informirao o detaljima toga projekta.

Poznato je, naime, da B. Jagetić Daraboš već dugi niz godina istražuje povijest ivanečkih mlinova i prikuplja raznu građu vezanu uz njihov rad. A to uključuje terenska snimanja, razgovore s nasljednicima mlinova, prikupljanje fotografija, raznih dokumenata i sl.

Ciljevi projekta su višestruki, od toga da se njime doprinosi razvitku turističkih tokova i unapređenju turističkog proizvoda destinacije pa sve do posebnih vrijednosti, kao što su edukacija mladih i podizanje svijesti građana o potrebi zaštite domicilne kulturne baštine.

Ovaj projekt će biti predstavljen i na posebnoj javnoj prezentaciji za šire građanstvo, kada će se iz prve ruke moći čuti i brojne druge zanimljive pojedinosti iz povijesti ivanečkih melina te iznenađujući rezultati povijesnih istraživanja potkraj 19. stoljeća, kojima se ivanečki mlinovi faktički potvrđuju kao značajan čimbenik tadašnjeg gospodarstva na razini regije.
Tijekom obilaska zabilježili smo i mnogo pozitivnih komentara Ivančana, pogotovo starijih, koje su fotografije živo podsjetile na njihovo djetinjstvo i odrastanje uz meline na Bistrici.

print