Novosti

Otvoren Javni poziv Ministarstva gospodarstva za dodjelu državnih potpora za ulaganja u proizvodne tehnologije – rok prijave do 7. listopada

Četvrtak

Ministarstvo gospodarstva je 7. rujna 2016. godine objavilo Javni poziv po programu dodjele državne potpore za ulaganja u proizvodne tehnologije.

Poziv je namijenjen malim, srednjim i velikim poduzetnicima i otvoren je do 7. listopada. Iz Projektnog ureda Ivanec obavještavaju da će tijekom dana sve poduzetnike iz svoje baze, koji odgovaraju profilu prihvatljivih prijavitelja, mailom obavijestiti o pozivu. Zbog kratkoće roka, Projektni ured ovoga puta neće raditi prezentaciju, međutim, svi zainteresirani poduzetnici pozvani su da se za sve informacije jave direktno u Projektni ured Ivanec na mail: [email protected] ili da postave pitanje na forum (http://forum.ivanec.hr/) kako bi im konzultanti pomogli u izradi projektne dokumentacije.

Za provedbu programa za 2016. godinu predviđeno je ukupno 40.000.000 kuna, dok maksimalna vrijednost potpore, odnosno, najviši iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom poduzetniku, iznosi 1.500.000 kuna. Najveća razina potpore za početna ulaganja velikih poduzeća je u visini od 25%, a u slučaju ulaganja malih i srednjih poduzetnika 35% ukupnih prihvatljivih troškova ulaganja. Ovaj Poziv ima za cilj potaknuti ulaganja malih (koji su na dan 31. prosinca 2015. godine zapošljavali minimalno 40 radnika), srednjih i velikih poduzetnika u materijalnu i nematerijalnu imovinu u cilju povećanja konkurentnosti. Važno je da navedeni poduzetnici zadovoljavaju sljedeće uvjete:

  • a) da su organizirani kao trgovačka društva (društva s ograničenom odgovornošću ili dionička društva)
  • b) da u organizacijskom obliku iz prethodne točke djeluju najmanje od 01.01.2014. godine
  • c) da namjeravaju provesti projekt ulaganja u materijalnu imovinu (proizvodni strojevi, oprema i alati) te nematerijalnu imovinu povezanu s ulaganjem u materijalnu imovinu (patenti, licencije), uz uvjet zadržavanja i povećanja broja radnika
  • d) da mogu održati ili povećati broj radnika u razdoblju do 31.12.2018. godine u odnosu na broj radnika utvrđen u 2015. godini

Prihvatljivost aktivnosti i troškova uključuje ulaganja u strojeve i opremu za proizvodnju, nabavu mjernih i kontrolnih uređaja, ulaganja u patente, licencije, znanje i iskustvo ili drugu vrstu intelektualnog vlasništva te troškove informatičkih rješenja (softver) koja su izravno povezana s projektom.

Za uspješnu primjenu i praćenje postignuća, projekti trebaju doprinijeti sljedećim pokazateljima: neto otvorena radna mjesta, povećani prihodi od prodaje, povećani prihodi od izvoza te udio privatnih sredstava u ukupnom ulaganju koja odgovaraju javnoj potpori (bespovratna sredstva). Kao polazišna vrijednost za navedene pokazatelje uzima se vrijednost u 2015., a kao ciljna vrijednost u 2018. godini.

Ovaj Poziv se vodi kao otvoreni Poziv na dostavu projektnih prijava s krajnjim rokom dostave projektnih prijava do 7. listopada 2016. godine.

Više informacija i popis dokumentacije je dostupno na sljedećem linku: 

print