Novosti

Srednja škola počela s izvođenjem novog programa obrazovanja odraslih – financiranje iz EU projekta vrijednog 1,36 milijuna kuna

Utorak

Uspješnost Srednje škole Ivanec u provođenju projekta Europske unije potvrđuje i treći projekt škole u proteklih godinu dana. Uz projekte „SMUN – Suvremene metode u nastavi“ i projekt „HEUREKA – spoznajom do uspjeha“, kojima se modernizira i unapređuje nastava na srednjoškolskoj razini, Škola je uspješno pokrenula i inovativno obrazovanje odraslih.

Kroz projekt „Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje“ razvijen je novi nastavni program osposobljavanja za „Referenta/icu poslovne podrške“ koji se temelji na stvarnim potrebama poslodavaca.

Program je Srednjoj školi Ivanec odobren za izvođenje od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta početkom kolovoza. Kako bi se osigurala kvaliteta i dugoročnost provođenja navedenog programa, Srednja škola Ivanec započela je s besplatnom pilot edukacijom jedne grupe polaznika za Referenta/icu poslovne podrške. U pilot testiranje programa upisano je 12 mladih osoba do 29 godina starosti sa šireg ivanečkog područja, koji su nezaposleni i imaju završeno četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje.

Program „Referent/ica poslovne podrške“ izrađen je u skladu s iskazanim potrebama poslodavaca dobivenih analiziranjem tržišta rada. Temeljem iskazanih ključnih poslova i kompetencija od strane poslodavaca, stručna radna skupina projekta; koju  čine nastavnici i ravnateljice Srednje škole Ivanec i Srednje škole Novi Marof te vanjski stručnjaci za HKO; izradili su standard zanimanja, standard kvalifikacije i tri nastavna programa za nova zanimanja; „Specijalist poslovne podrške administracije i financija“,  „Specijalist poslovne podrške prodaje i marketinga“ te „Specijalist poslovne podrške nabave i skladišta“. U skladu s uputama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja je odgovorna za izdavanje mišljenja o programima, navedeni programi integrirani su u jedan program osposobljavanja za „Referenta/icu poslovne podrške“. 

-Program traje 195 sati, a ostvaruje se kombiniranim učenjem. Teorijski dio nastave polaznici samostalno svladavaju od kuće, uz nadzor i mentoriranje nastavnika, čime im se omogućava fleksibilno i aktivno učenje. Praktični dio nastave iz ERP poslovnog sustava polaznici će imati u školi, a kroz projekt im je osigurano i financiranje prijevoza za pohađanje praktične nastave. Nakon uspješnog završetka programa polazniku će se izdati Uvjerenje o osposobljavanju koje se upisuje u e-radnu knjižicu – kazala je voditeljica projekta Kristina Jug.

- Cilj nam je kroz projekt izvršiti sve eventualne korekcije nastavnih materijala, nastavnog programa i način njegovog izvođenja, kako bi se osigurala  kvaliteta i održivost provođenja istog i nakon završetka projekta. Paralelno s time ćemo podnijeti i zahtjev za upis Standarda zanimanja i kvalifikacija „Referent/ica poslovne podrške“ u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Ponovnim pokretanjem obrazovanja odraslih u našoj Školi želimo osigurati uvjete za jednaku dostupnost obrazovanju tijekom cijelog života, u skladu s potrebama gospodarskog razvoja, socijalne uključivosti i ravnomjernog razvoja koji se temelje na ljudskim potencijalima – istaknula je Lidija Kozina, ravnateljica Škole.

Srednja škola Ivanec navedeni projekt provodi od studenog 2015. godine u  sklopu Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.“, Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.361.244,09 kuna, a projekt završava provedbom koncem studenog 2016. godine.

print