Novosti

„Margetje – tak se negda delalo“

Srijeda

Središnji program manifestacije “Margetje – tak se negda delalo”, u organizaciji Udruge građana “Margareta” iz Margečana, održan je 9. i 10. srpnja. Nakon što je u subotu NK “Mladost” Margečan predstavio monografiju izdanu povodom 40 godina rada i djelovanja, program je u nedjelju nastavljen izložbenim štandovima brojnih udruga. U poslijepodnevnim satima uz vodenicu je održana demonstracija starih zanata i vještina te predstavljena info ploča koju je Udruga građana “Margareta” postavila povodom desete godišnjice djelovanja. Osim podataka o župi, mjestu, Udruzi i Margetju, na ploči se nalaze i zanimljive povijesne činjenice o vitezovima te legende o vješticama.

U viteškom taboru smještenom uz vodenicu brojni posjetitelji mogli su se okušati u drevnoj vještini streličarstva.  Za kraj su glumci “Viteškog reda Svetog Nikole” iz Varaždina odigrali prikaz srednjovjekovnih pravnih običaja, odnosno kmetijske jagme i suđenja.

Cjelokupan program se potom preselio na središnju pozornicu. Nakon pozdravnih riječi i zahvale svima koji su pomogli u realizaciji manifestacije, Ivana Karpov, predsjednica Udruge građana “Margareta”, na pozornicu je pozvala gradonačelnika Milorada Batinića koji je uz čestitke na uspješno odrađenoj organizaciji izrazio i nadu da se i za deset godina vidimo na istom mjestu.

Na dan svete Margarete, 13. srpnja, održano je svečano misno slavlje u župnoj crkvi istoimenog titulara, čime je i formalno završena proslava još jednog Margetja.

print