Novosti

Proračunska transparentnost: Grad Ivanec u vrhu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj

Utorak

Slijedom izvješća „Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2015. – ožujka 2016.“ koje je danas objavio Institut za javne financije,  po transparentnosti proračuna Grad Ivanec u vrhu je najtransparentnijih gradova Hrvatske. U samom vrhu je i Varaždinska županija.

Poznato je, naime, da Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost 20 hrvatskih županija, 128 gradova i 428 općina.

- Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju - stoji u analizi IJF-a.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica IJF mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu godišnje izvršenje proračuna za 2014., polugodišnje izvršenje proračuna za 2015., prijedlog proračuna za 2016., izglasani proračun za 2016. i proračun za građane za 2016.

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su bili dostupni u navedenom razdoblju i to na dan pretraživanja mrežne stranice, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti.

Takvim izračunom, ističe Institut, razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5. Grad Ivanec je u navedenom razdoblju svrstan na najvišu, razinu 5, jer je objavio svu potrebnu dokumentaciju pa se time svrstao u skupinu od samo 28 gradova u Hrvatskoj koji su objavili sve potrebne dokumente.

Institut za javne financije u svom izvješću Ivanec na nekoliko mjesta ističe kao pozitivan primjer te naglašava da je proračun za građane izradila tek jedna petina gradova u Hrvatskoj, među kojima i Ivanec. Nadalje, IJF ističe Ivanec kao grad s dobro organiziranim web stranicama, koje se lako i brzo pretražuju te s kvalitetnim i zanimljivim proračunskim vodičima za građane.

Što se tiče ostalih gradova u Varaždinskoj županiji, razina proračunske transparentnosti za Varaždin i Lepoglavu je 4, za Varaždinske Toplice 3, dok su Novi Marof i Ludbreg na razini 2.

Razina transparentnosti proračuna općina je slaba, odnosno jedva dovoljna, kažu u Institutu, a gotovo petina općina nije objavila niti jedan dokument. Ako se uzme u obzir cjelokupna analiza, iz Instituta ukazuju na prilično neujednačenu i nezadovoljavajuću razinu transparentnosti proračuna lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj.

Detaljnije o ovoj temi na: http://www.ijf.hr/upload/files/file/newsletter/107.pdf

print