Novosti

Ivanec proslavio Dan grada i 620. obljetnicu svoje pisane povijesti

Ponedjeljak

Bogatim zabavnim programom u izvođenju domaćih i gostujućih bendova, KUD-ova i udruga, nastupima estradnih zvijezda, atraktivnom sajamskom ponudom i ponudom lunaparkova u gradskom parku, građani Ivanca i mnogobrojni posjetitelji iz šire okolice proslavili su Dan grada Ivanca i njegovu jubilarnu 620. obljetnicu.

U sklopu proslave održan je i 7. ivanečki gospodarski sajam, a u njegovu okviru i  Festival poduzetništva, obrtništva i OPG-ova, sajamska manifestacija koju je slijedom dobre suradnje s Gradom Ivancem organizirala Styria media grupa Hrvatska (Večernji list, 24 sata i Poslovni dnevnik). Budući da se taj festival održava u 15 hrvatskih gradova, time se i Ivanec našao na popisu hrvatskih sajamskih lokacija koje je Styria grupa prepoznala kao stimulativne za razvitak poduzetništva.

Izrazivši zadovoljstvo suradnjom sa Styria grupom i činjenicom da se ovogodišnjem festivalu odazvalo ukupno 83 izlagača, gradonačelnik Milorad Batinić je prilikom otvaranja sajma poručio da je glavni cilj ovakvih manifestacija poticaj jačanju gospodarstva. Okupljenima se obratila i glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić, a sajam je  otvorio zamjenik glavnog urednika Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

Okupljenima se potom obratio i poznati kuhar Branko Ognjenović te im predstavio Majstora kuhara, uglednu tvrtku u području ugostiteljstva i gastronomije. U svojoj dugogodišnjoj karijeri kuhao je s velikanima gastronomije i bio izbornik Hrvatske kulinarske reprezentacije, a ovoga puta u Ivancu je zajedno sa svojim timom priredio roštilj (kobasice, rebarca, povrće sa žara – sve na maslinovu ulju) te s oko 400 besplatnih porcija počastio posjetitelje sajma.

Posjetitelji su potom zabavu nastavili uz nastup Ženskog vokalnog sastava Kaliope, a onda i uz koncert tamburaškog sastava Kao nekad te Kvarteta Gubec i Rajka Suhodolčana, koji su oduševili publiku. Zabava je u nastavku, do ranih jutarnjih sati, nastavljena nastupom tamburaškog sastava Lajk.

U subotu prijepodne, po iznimno sparnom i teškom vremenu, iz centra Ivanca startala je 24. brdska utrka Ivančica 2016., koja je ujedno bila i prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju. Utrku do vrha Ivančice, na stazi dugoj 13 kilometara, uspješno je istrčalo 166 trkača.

Zabavno je bilo i kod središnje bine, gdje je velik broj posjetitelja pratio program KUD-a Rudolf Rajter, Dječjeg vrtića Ivančice, Mladih faringaša iz Prigorca, KUU Stažnjevec, KUD-a Itas, Plesnog kluba Ivančica i Univerzalnog plesnog studija Feel iz Ivanca.

I dok su gradskom špicom odjekivali zvukovi glazbe i pjesme, nedaleko u parku dimilo se sve u šesnaest. Tamo se, naime, odvijalo 5. natjecanje u kuhanju gulaša u kotliću, koje je ove godine okupilo rekordnih 30 ekipa. Kuhale su neformalne kvartovske grupe, prijatelji iz klijeti, udruge, DŠR-i i političke stranke. Nakon višesatnog kuhanja, obilnih tekućih „pitanja“, zabave i šale, prosudbena komisija u sastavu Ljiljana Sedlanić (šefica kuhinje hotela Trakošćan), Biserka Hranić (voditeljica kuhinje OŠ Ivanec) i Josip Strugar (Mesnica Pivac) su nakon kušanja svih gulaša (gulaši su bili označeni brojevima i komisija nije znala čiji je čiji), proglasili pobjednike.

Najbolji gulaš skuhao je SDP Ivanec, a glavni kuhar Ivan Geci tek je kratko izjavio da je SDP-ova ekipa skuhala 30 litara gulaša i da je i prije službenog ocjenjivanja cijela količina naprosto „planula“. Drugo mjesto osvojila je Mesnica Pivac, a treće Udruga udomitelja Nada Ivanec.

Nagrade prvonagrađenima, poklon pakete Mesnice Pivac i Vajde do.o.o uručila je predstavnica Pivca Biserka Fištrek, dok je gradonačelnik Batinić kuharima podijelio zlatnu, srebrnu, brončanu i utješnu kuhaču, inače poklon Stol interijera iz Jerovca. Prvonagrađeni su bili velikodušni pa je tako svoj poklon paket SDP poklonio Udruzi udomitelja, dok je Mesnica Pivac svoj paket uručila Udruzi osoba s mentalnom retardacijom Ivanečko sunce. Utješna kuhača poklonjena je ženskoj ekipi Kaliopa, koje su na Kotliću sudjelovale prvi put.

Od podjele gulaša uz dobrovoljne priloge skupljeno je nešto više od 3.600 kuna, a cjelokupni iznos uplaćen je gradskoj Humanitarnoj fundaciji Pro vitae.

Zabava je nastavljena u kasnim poslijepodnevnim satima, izvlačenjem nagrada za posjetitelje Ivanečkog gospodarskog sajma. Podijeljeno je čak 56 nagrada, a mnoge među njima bile su iznimno vrijedne. Glavne nagrade osigurali su Mesna industrija Braća Pivac, PPK karlovačka mesna industrija i Vajda iz Čakovca, a iznimno vrijedne nagrade izdvojili su i tvrtka Tesla d.o.o. vlasnika Gorana Ribića, zatim, Adria Oil, hotel Orion, Kalničanka proizvodi d.o.o. Škola stranih jezika Žiger, Eltom d.o.o., KTR dizajn - dizajnerski proizvodi, OPG BAK+ i drugi.

Zbog žestokog olujnog nevremena nije održana predviđena srednjovjekovna scenska igra koja je trebala izvesti viteška skupina iz Donje Stubice, dok je postrojavanje povijesnih postrojbi u povodu obilježavanja 10. obljetnice Udruge Ivanečki vitezovi održano u improviziranim uvjetima, pod šatorom.

Uz vitezove ivanovce i Ivanečku rudarsku četu, postrojili su se i Trakošćanski streličari, Društvo Cesarsko – kraljevi Ptuj i viteška skupina iz Donje Stubice. Smotru su izvršili gradonačelnik M. Batinić i zapovjednik Rudarske čete Boris Jagetić Daraboš.

Iako je nevrijeme napravilo dar-mar na središnjoj bini i namočilo kompletnu tehniku, majstori tonci ipak su je, nakon više od sat vremena uklanjanja posljedica „potopa“, djelomično uspjeli dovesti u red, tako da je skraćeni koncert (do početka utakmice Hrvatska – Portugal) uspio održati Ivan Zak. Praćen velikim mnoštvom oduševljenih poklonika i obožavateljica, Zak je nakon koncerta doslovce morao pobjeći kako bi izbjegao stampedo djevojaka i djevojčica koje su za njim jurile u potrazi za autogramom.

Nakon Zakova koncerta na velikom platnu Ivančani su masovno pratili utakmicu Hrvatske s Portugalom te zajedno navijali, živcirali se zbog propuštenih šansi, strepili i na kraju kolektivno tugovali.

Na žalost, predviđeni koncert Prljavog kazališta nije održan. Razlog su isključivo tehnički problemi i činjenica da je olujno nevrijeme potpuno smočilo rasvjetu na bini (light show) i nju nije bilo moguće osposobiti za koncert. S druge strane, nije se smio podići ni krov bine (koji je prilikom oluje spušten), jer se na njemu nakupila velika količina vode. Dizanjem bine voda bi se slijala ravno na light show i prouzročila nepopravljivu štetu. Zbog takve, više sile, „Prljavci“ koncert nisu mogli održati, a gradska uprava već dogovara da se ugovoreni koncert održi u nekom drugom slobodnom terminu.

Uz rezervnu rasvjetu montiranu tijekom utakmice, zabava je na kraju ipak nastavljena koncertom grupe Jam IT.

A u nedjelju su na svoje došli poklonici tamburaške glazbe i folklora. Naime, toga dana višesatni program na središnjoj bini priredio je KUD Salinovec sa svojim gostima i to KUD-om Škrapa Momići i KUD-om župe Gospe Snježne iz Vida (oba iz Dubrovačke županije) i KUD-om Oštrc Rudine iz Samobora. Uz sve folklorne skupine KUD-a Salinovec nastupila su i djeca iz Udruge građana Margareta iz Margečana te tamburaški sastavi Faringaši, Stari zajci, Veseljak i Misterij.

Službene proslave Dana grada završile su masovno posjećenim koncertom Opće opasnosti.

U sklopu proslave Dana grada održan je i cijeli niz drugih popratnih manifestacija. Tako je u Gradskoj knjižnici prof. Marijan Kraš održao predavanje Istraživači ivanečke povijesti.

U župnoj crkvi u Ivancu svečanu misu u povodu Dana grada i blagdana sv. Ivana Krstitelja predvodio je ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić.

Na spomen obilježjima je odana počast poginulima u povodu Dana antifašističke borbe i Dana državnosti.

Održana je i završna svečanost Dječjeg vrtića u povodu realizacije projekta Mlinovi na Bistrici, kao i svečana skupština u povodu 45. obljetnice rada RK Ivančica.

print