Novosti

Nova zanimanja u Srednjoj školi Ivanec: Uređen praktikum za obrazovanje budućih kućnih majstora

Subota

U povodu završetka građevinsko-obrtničkih radova koji su rezultirali uređenjem moderne učionice i praktikuma za potrebe obrazovanja učenika - budućih instalatera kućnih instalacija, Srednju školu Ivanec u četvrtak su, 30. listopada, obišli varaždinski župan i dožupan Predrag Štromar i Alen Kišić te županijski pročelnik za prosvjetu mr. Miroslav Huđek. Uz vodstvo škole, u obilasku su im se pridružili i aktualni potpredsjednik Sabora i ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić s dogradonačelnicima Brankom Putarekom i Čedomirom Bračkom i suradnicima iz gradskih službi.

Poznato je, naime, da Grad sa Srednjom školom i Županijom razvija iznimno dobru suradnju po pitanju realizacije projekata vezanih uz školovanje kadrova koji su potrebni ivanečkom gospodarstvu i lokalnom tržištu rada.

- Učionica, odnosno, radionica, opremljena je tako da učenici na jednom mjestu imaju praktično i teorijski sve organizirano u stilu malog obrta. Zahvaljujemo Županiji koja je svotom od gotovo 125.000 kuna pokrila kompletne troškove adaptacije i opremanja – poručila je ravnateljica Lidija Kozina.

- Ovo ulaganje je poticaj Županije obrazovanju za obrtnička zanimanja potrebna tržištu. Takva orijentacija zaslužna je što se u našoj županiji nezaposlenost vidno smanjila – ocijenio je župan Štromar te kazao da smo u samom hrvatskom vrhu po visini ulaganja u školstvo i stvaranju visokokvalitetnih uvjeta za obrazovanje u osnovnom i u srednjem školstvu.

Dodao je da će se u naobrazbu i dalje ulagati, pa će tako u narednom razdoblju u našoj županiji biti dograđena još četiri školska objekta, među njima i zgrada Osnovne škole u Ivancu.

Takvu orijentaciju podupro je i gradonačelnik M. Batinić:
- Upravo Grad Ivanec je, temeljem povratnih informacija od gospodarstvenika, još 2009. pokrenuo inicijativu da Srednja škola Ivanec „pojača“ školovanje za obrtnička zanimanja te da, u suradnji s Drvodjelcem, uvede obrazovanje za stolare. Rezultat toga jest da je ove godine škola iznjedrila prvu generaciju školovanih stolara. Stoga opremanje praktikuma za obrazovanje budućih kućnih majstora ocjenjujem kao nastavak ove inicijative, odnosno, kao direktan doprinos poticanju školovanja za obrtnička zanimanja – izjavio je Batinić.

Uređenjem praktikuma zadovoljni su i učenici:

- Smjer instalatera kućnih instalacija izabrao sam zato jer nudi puno mogućnosti za zapošljavanje. Omogućuje nam da postanemo obrtnici i sami svoji majstori – rekao je učenik Slavko Zebec.

Stiže novac za obrazovne i energetske projekte

Srednja škola Ivanec ove je godine uspjela realizirati cijelu seriju projekata i za svoje programe privući respektabilna novčana sredstva iz raznih izvora. Među ostalim, u školi je proveden energetski pregled i energetsko certificiranje.

U provedbi energetskog pregleda, čija je ukupna vrijednost 21.875 kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost školi je pomogao s 40 posto ili 8.750 kuna, dok je ostatak iznosa od 60 posto, odnosno, 13.125 kuna, isplaćen iz proračuna Varaždinske županije.

Nadalje, temeljem prijave na natječaj Ministarstva obrta i poduzetništva, Srednja škola Ivanec uključena je u „Mjeru D1 Obrazovanje za poduzetništvo“. Slijedom toga, ministarstvo joj je dodijelilo 38.250 kuna za sufinanciranje programa poticanja poduzetništva i obrta. Tim novcem škola je nabavila nova prijenosna računala i multifunkcionalni printer za Vježbeničku tvrtku.

Isto tako, početkom ove školske godine započet je postupak realizacije projekta za pripremu tople sanitarne vode ugradnjom solarnog sustava u kotlovnici Srednje škole Ivanec. Za rekonstrukciju kotlovnice odobrena joj je potpora od 194.920 kuna, pri čemu će Fond osigurati 60 posto, a Varaždinska županija 40 posto novca. Natječaj za izvođača je proveden, a radovi su povjereni tvrtki Termo tim iz Cerja Tužnog.

U utrci za projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna

Srednja škola Ivanec je Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih prijavila projekt „Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama“. Projekt je uspješno prošao fazu postupka vrednovanja prijava te sada ulazi u završnu, treću fazu postupka. Radi se, konkretno, i projektnom prijedlogu naslovljenom „Suvremene metode u nastavi iz područja Računovodstva“, a procijenjena mu je vrijednost 1,5 milijuna kuna.

Promocija obrtničkih zanimanja

U sklopu poziva Ministarstva rada i mirovinskog sustava za dostavu projektnih prijedloga Obrazovanje za poduzetništvo i  obrt, raspisanog od strane Europskog fonda, škola je prijavila projekt Promocija obrtničkih zanimanja Ivanec, u cilju povećanja interesa učenika za upis u obrtnička zanimanja.

Time bi se ujedno pridonijelo održavanju upisnih kvota u obrtničkim zanimanjima i većoj mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja u obrtu.

Procijenjena vrijednost projekta je oko 206.000 kuna, a punu potporu ovome projektu dao je i Grad Ivanec.

print