Novosti

Obilježen je Dan škole i 177. rođendan OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog

Ponedjeljak

Velikom proslavom koju je u sportskoj dvorani pratilo više stotina učenika, njihovih roditelja, članova školskog kolektiva i umirovljenih učitelja, u petak je, 27. svibnja, obilježena 177. obljetnica školstva u Ivancu i Dan OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Bila je to i prilika da učenici brojnoj publici pokažu djelić svoga znanja i stvaralaštva iz raznih tematskih područja.

Raznovrstan program koji su izveli na mladenački spontan način i bez (vidljive) treme svakako pokazuje kvalitativan iskorak u odnosu na uobičajene programe u povodu dana škola. Potvrđuje to i podatak da su dobar sat programa ispunili pjesmom, muziciranjem na glasoviru, glumom na njemačkom jeziku, klasičnim plesom, narodnim kolom u suvremenoj obradi, ritmom, stilom i kostimima primjerenim generaciji 21. stoljeća, ali i duhovitim stihovima i glazbenim izvedbama u kojima su pokazali svoj pjevački i glumački talent.

 Nazočnima se obratio i ravnatelj škole prof. Damir Jagić:

- Danas slavimo 177. rođendan naše škole. U usporedbi s okolnima, ona je jedna od najstarijih i najdugovječnijih i time se ponosimo. Budući da smo pri kraju školske godine, zahvaljujem svim učiteljima koji su učenicima cijele godine strpljivo prenosili svoja znanja, a isto tako i đacima koji su ih usvajali s više ili manje pažnje. Zahvaljujem i stručnim službama, roditeljima te svima ostalima koji su pridonijeli još jednoj uspješnoj godini – naglasio je Jagić te u nastavku uručio poklone školskim zvijezdama, koji su ime svoje škole pronijeli širom županije i države.

Nagrade je dodijelio Dječjem pjevačkom zboru mlađeg uzrasta, županijskom prvaku i državnom viceprvaku, koji vodi glazbena pedagoginja Nada Peček. Nagrađena je i ekipa petaša na čelu s prof. Suzanom Jagić koja je s projektom Prostor za prijatelja uspješno nastupila na županijskoj i državnoj smotri iz građanskog odgoja. Nagrade su dobili i učenici koji su postigli i zapažene rezultate na državnim natjecanjima. Primili su ih Lana Vodanović (matematika, mentorica Mirjana Putar), Silvija Šoštarić (promet, mentorica Anđelka Barlek), Sara Brodar (kemija, mentorica Melita Brodar), Edita Prekrit i Vito Petrinjak (tehnička kultura, mentorica A. Barlek), Nikola Kušen (informatika, mentorica Renata Papec), Hrvoje Smontara (fizika, mentor Damir Švelec) te Filip Strmečki i Antonio Eršegović (biologija, mentor Marko Šafran).

U školskim je prostorima otvorena i reprezentativna izložba starina iz ivanečke povijesti naslovljena Grad i ljudi – gradu za rođendan (1396. – 2016.). U izložbenim vitrinama prezentiran je cijeli niz uporabnih predmeta, starih fotografija, dokumenata i tiskanih materijala koje su za izložbu cijele godine skupljali ivanečki učenici. Svojim tematskim izlošcima predstavili su se i članovi Kluba kolekcionara, izloživši vrijedne unikate svake vrste – od starih pegli, novčanica, alata, brava i starih školskih klupa, novčića i novčanica do knjiga, spomenara, rudarskih predmeta, nošnji, nekadašnjih zidnih krpa, lončarije i sl. Posebna vrijednost izložbe jest digitalizirana zbirka fotografija starih Ivančana od Prvoga svjetskog rata nadalje, koje prikazuju život građana u različitim povijesnim razdobljima. Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja.

U ime Grada Ivanca izložbi je nazočio dogradonačelnik Čedomir Bračko.

print