Novosti

Grad Ivanec osigurao sredstva za nastavak rada voditelja EU projekata u Projektnom uredu Ivanec

Utorak

Gradsko vijeće Ivanca donijelo je zaključak o nastavku rada Projektnog ureda Ivanec u kome je na poslovima voditelja EU projekata - u prvoj fazi koja je trajala do 30. travnja - bilo zaposleno desetak mladih kadrova s VSS i VŠS. Budući da se projekt pokazao iznimno korisnim i od pomoći lokalnim poduzetnicima, procijenjeno je da s njime svakako treba nastaviti. Pošto nije bilo mogućnosti (a ni raspisanih natječaja od strane resornih ministarstava) da se barem dio novca za ovaj projekt osigura iz HZZ-a ili iz bilo kojeg drugog ministarstva, Grad Ivanec je za nastavak rada Projektnog ureda do kraja 2016. godine sam osigurao potrebna sredstva, odnosno, za plaće i troškove poslovanja sedam voditelja EU projekata u proračunu rezervirao 298.000 kuna.

Projekt se provodi u suradnji s gradskom tvrtkom Poslovna zona Ivanec d.o.o., koja je s 1. svibnja s mladim konzultantima zaključila ugovore o radu na određeno vrijeme, do 31. prosinca ove godine. Njihove plaće i troškovi pokrivat će se, dakle, iz gradskog proračuna, a oni će do kraja godine nastaviti rad na besplatnom pružanju potpora poduzetnicima u privlačenju sredstava iz nacionalnih izvora i fondova EU.

Izvještavajući vijećnike o nastavku rada Projektnog ureda Ivanec, direktorica Poslovne zone Ivanec mr. sc. Lana Labaš podsjetila je da je krajem travnja završio prvi dio toga projekta, u trajanju 6 mjeseci. Zajedno su ga osmislili, pokrenuli i realizirali Grad Ivanec i tvrtka Poslovna zona uz sufinanciranje HZZ-a. S obzirom na to da se tijekom proteklih mjeseci pokazalo da poduzetnici u velikom broju koriste usluge mladih voditelja EU te da je i anketa provedena među 460 poduzetnika pokazala da postoji velik interes za njihovim uslugama, ocijenjeno je da je potrebno osigurati svu potporu kako bi se rad Projektnog ureda nastavio.

- Projektni ured dosad je odradio deset projekata za Grad, poduzetnike i civilne udruge, a u pripremi je još znatan broj projekata za Grad i poduzetnike koji će se kandidirati na INTERREG i Ministarstvo poduzetništva. Voditelji EU projekata uspostavili su kontakt s više od 300 poduzetnika i s njima sklopili dvadesetak ugovora o suradnji, prezentirali im 44 natječaja, poslali 153 pisma namjere…Namjera je do kraja ove godine povećati broj sklopljenih ugovora o suradnji, voditelje EU projekata pojačano uključiti u rad na gradskim projektima, dalje raditi na njihovoj promidžbi u cilju priprema na samozapošljavanje te održavati aktivan pristup klijentima i povećavati stupanj informiranosti kako bi se smanjio broj poduzetnika koji zasad ne pokazuju interes za korištenje EU fondova – naglasila je mr. sc. L. Labaš.

- Ured nastavlja raditi kao potporna institucija za poduzetnike, to više što se dosad pokazalo da postoji interes gospodarstva za uslugama voditelja EU projekata. I to je način na koji Grad Ivanec pokušava stvoriti preduvjete za nova ulaganja i nova radna mjesta. Poznato je da Grad sam ne može graditi tvornice i ne može preuzeti ulogu poduzetnika, ali zato radi sve što može kako bi poduzetnicima išao na ruku te im olakšicama, uslugama i najrazličitijim beneficijama olakšao i pojeftinio ulaganja – zaključio je gradonačelnik Milorad Batinić.

print