Novosti

Masovni odaziv Zelenoj čistki – 1.000 volontera uklanjalo otpad i uređivalo zelene površine

Ponedjeljak

Oko tisuću građana iz 24 mjesna odbora te iz tridesetak civilnih udruga, dobrovoljnih vatrogasnih i lovačkih društava, srednjoškolaca, učenika i djece u subotu se, 23. travnja, petu godinu za redom odazvalo središnjoj akciji Zelena čistka Ivanec 2016. Cijeloj toj vojsci ekološki osviještenih građana i mladih nije bilo teško spustiti se u klance i usjeke, šume i potoke, grabe i jaruge te iz njih izvlačiti otpad što su ga, uglavnom na teško pristupačna mjesta, godinama odlagali pojedinci upitne ekološke svijesti. Veseli pritom što je većinom riječ o „starom“ smeću, dok su novi slučajevi odlaganja otpada zabilježeni tek sporadično. U mnogim sredinama provedene su akcije uređivanja javnih zelenih površina, društvenih domova itd.

Najveće akcije održane su u Ivancu, Vitešincu, Seljancu, Margečanu, Osečkoj, Salinovcu, Lukavcu i Škriljevcu, a jake akcije organizirane su i u Prigorcu, Vuglovcu, Cerju Tužnom, Punikvama, Kaniži, Jerovcu, Bedencu, Ivanečkom Naselju, u Lančić – Knapiću i drugdje. Radilo se i u Stažnjevcu, Radovanu i Lovrečanu, Gečkovcu te na još desecima radilišta na cijelom gradskom području. Procjenjuje se da je iz prirode uklonjeno stotinjak „kubika“ raznog otpada, što je ipak puno manje nego proteklih godina. A to potvrđuje da ovakve akcije daju rezultata i da je odloženog otpada sve manje.

Posebno raduje podatak o masovnom odazivu akciji članova civilnih udruga te srednjoškolaca i učenika osnovnih škola pa čak i vrtićkih mališana. Neki od njih akcije su odradili u petak, uoči glavne, subotnje Zelene čistke.

Volontere na  radilištima obišli su gradonačelnik Milorad Batinić i dogradonačelnik Branko Putarek te i sami zasukali rukave i priskočili u pomoć, posebno u Vitešincu, gdje su akcijaši uklanjali stari divlji deponij. Zelenu čistku organizirao je Grad Ivanec koji je pokrio sve troškove logistike, uključujući nabavu vreća i zaštitnih rukavica te osigurao topli obrok i sendviče za sve akcijaše. Za organizirani odvoz prikupljenog otpada pobrinuo se Ivkom.

Gradonačelnik Batinić svim je volonterima i sudionicima Zelene čistke uputio javnu zahvalu na velikom odazivu i spremnosti da svoje slobodno vrijeme daruju za čisti okoliš. Ivanečka Čistka i ove je godine bila među najmasovnijim takvim akcijama u Hrvatskoj, a o njoj ćemo podrobno izvijestiti u novom broju Ivanečkih novina koji će tim povodom i ove godine biti tiskan na čak 24, umjesto standardnih 16 stranica.

print