Novosti

Gradsko vijeće Ivanca: Nove olakšice u Industrijskoj zoni za greenfield i brownfield investicije

Petak

Razmatranje izvješća o poslovanju proračuna Grada Ivanca u 2015., izvršenja svih proračunskih programa i izvješća o poslovanja svih ustanova kojima je osnivač Grad u četvrtak je, 14. travnja, bila glavna zadaća Gradskog vijeća čija je 23. sjednica održana pod predsjedanjem Ede Rajha.

Vijećnici o predočenim izvješćima nisu imali nikakvih primjedbi pa su tako jednoglasno prihvaćena izvješća o poslovanju Dječjeg vrtića Ivančice, Gradske knjižnice i čitaonice „Gustav Krklec“ i Pučkog otvorenog učilišta „Đuro Arnold“. Vijećnici su digli ruke i za izvješća o izvršenju svih gradskih programa – javnih potreba u kulturi, socijalnoj skrbi i sportu te programa gradnje i održavanja komunalne infrastrukture u 2015. godini. Prihvaćeno je i izvješće o provođenju  Akcijskog plana projekata u 2015. (kao dijela Strategije razvoja za razdoblje 2014. – 2020.), kao i izvješće o radu gradonačelnika u drugoj polovici prošle godine. „Zeleno svjetlo“ dobilo je i izvješće o poslovanju gradskog proračuna u 2015. Iz izvješća je vidljivo da je ivanečki proračun u 2015. ostvario 25,854 milijuna kuna prihoda i 25,861 milijuna kuna rashoda, odnosno, da je fiskalnu godinu završio sa simboličnim manjkom od 6.800 kuna, što će se pokriti iz ostvarenih prihoda u 2016. godini.

Najvažnija tema sjednice svakako je bilo donošenje Programa razvoja Industrijske zone Ivanec za razdoblje 2016. – 2020. godine, čiji je predlagač gradska tvrtka Poslovna zona Ivanec. U odnosu na dosadašnji program (2010. - 2015.), novi je bitno proširen i to u više segmenata – novim povlasticama i olakšicama za investitore u sektoru greenfield investicija i, posebno, što je novina, u sektoru brownfield investicija. Njima Grad Ivanec stimulira ponovno aktiviranje starih, napuštenih poslovnih hala i hala namijenjenih potrebama isključivo prerađivačke industrije.

Što se tiče Industrijske zone – koja je za razliku od Poduzetničke zone (za male i srednje poduzetnike) namijenjena industrijskim postrojenjima i velikim radionicama – u njoj je dosad od privatnih vlasnika otkupljeno oko 50.000 četvornih metara zemljišta s potpuno sređenim imovinsko – pravnim odnosima. Na otkupljenom je zemljištu sagrađena infrastruktura za potrebe zainteresiranih investitora, ishođena je građevinska dozvola za nastavak izgradnje komunalne infrastrukture za cijeli planirani obuhvat koji iznosi 385.000 „kvadrata“, a parcele su spremne za formiranje prema potrebama ulagača.

U Programu razvoja Industrijske zone razrađena i opsežna marketing strategija privlačenja investicija kojom su definirane ciljne skupine, tržište te instrumenti direktne i indirektne promidžbe.

Osnovan Klub vijećnika SDP-a

Na sjednici je također priopćeno da vijećnici SDP-a osnivaju vlastiti Klub koji će ubuduće raditi samostalno, sa četiri vijećnika. Oni su dosad djelovali u zajedničkom klubu s vijećnicima HNS-a i HSU-a. Što se tiče vijećnika HNS-a i HSU-a, njih sedmero nastavlja raditi u zajedničkom Klubu vijećnika.

print