Novosti

Pretpremijerno prikazan prvi ivanečki dugometražni igrani film Jarilike

Utorak

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Gustav Krklec pretpremijerno je prikazan prvi ivanečki dugometražni igrani film Jarilike. Snimljen je prema istoimenom romanu mladog autora Matije Severa iz Ivanca, a njegovu prikazivanju je, uz rodbinu protagonista, predstavnike medija, radni tim ivanečke Knjižnice i predstavnike Grada Ivanca, nazočila cijela glumačka i tehnička ekipa redom sastavljena od ivanečkih studenata i srednjoškolaca, koja je tijekom dvije godine, koliko je trajalo snimanje, uložila golem trud kako bi radnju romana prenijela na filmsko platno.

Redatelj filma i direktor fotografije je Luka Friščić, koji ujedno potpisuje i produkcijski dizajn i dizajn kostima, scenarij je napisao Marko Friščić, a u glavnim ulogama nastupaju Karlo Sever, Ela Ivanek, Jakov Milas, Josip Jakopec i Petar Radošević.

Radnja filma smještena je u doba slavenske kulture i njenih prvih dodira s kršćanstvom, a u nju su, među ostalim, utkani i staroslavenski mitovi i božanstva (Perun, Veles, spominje se i Jarilo) te cijela galerija mitoloških bića – dobrih i zlih šumski vila i vilenjaka, vukodlaka, vampira i drugih čarobnih bića. Dodatnoj dramatizaciji pridonosi i prožimanje fabule pojedinim povijesnim događajima.

S obzirom na nikakav novčani budžet i činjenicu da bi ekranizacija slojevite fabule koja se odvija na više lokaliteta i u različitim godišnjim dobima bila izazov i za profesionalnu ekipu s izdašnijim budžetskim sredstvima, mladoj filmskoj ekipi ne treba zamjeriti na manjkavostima, prvenstveno, u maski i kostimografiji. Ono što treba pohvaliti  jest ogroman entuzijazam i volja cijele mlade filmske ekipe da u Ivancu stvori potpuno nov kulturni proizvod namijenjen prvenstveno generacijski mlađoj publici.

Također, u filmu oduševljavaju zabilježeni prizori prirodnih ljepota i starih gradina na Ivančici te predivni motivi Kalnika, Ravne gore i Aqua Cityija, koji „glumi“ Jadran.

Kao što je na pretpremijeri istaknula prof. Marina Grudenić, ravnateljica Gradske knjižnice čiji su djelatnici ekipi pružili veliku logističku pomoć, posebne pohvale idu i roditeljima i rodbini protagonista (prvenstveno obiteljima Friščić, Sever i Stanko), koji su nesebično pomagali u svemu što je bilo potrebno za realizaciju ovoga projekta, od prijevoza na lokalitete snimanja do izrade kostima.

print