Novosti

UDVDR - Ogranak Ivanec obilježio 18 godina postojanja

Utorak

Povodom 18. obljetnice osnivanja Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranka Ivanec, članovi predsjedništva odali su počast poginulim i umrlim braniteljima na spomen obilježju u Ivancu i kod centralnog križa na ivanečkom gradskom groblju.

Ogranak Ivanec osnivačku skupštinu održao je 28. ožujka 1998. godine na inicijativu tadašnjeg predsjednika UDVDR Varaždinske županije Srećka Horenca i člana županijskog predsjedništva Vladimira Kolarića. Ključnu ulogu u osnivanju imali su branitelji iz Policijske postaje Ivanec, zatim pripadnici 2. bojne 104. brigade HV te 7. gardijske brigade Puma. Tijekom postojanja Ogranka Ivanec njegovim članom bilo je više od 400 branitelja s područja gradova Ivanca i Lepoglave te općina Bednja, Klenovnik i Donja Voća, od čega ih je više od 10 posto, na žalost, preminulo. Trenutno Ogranak ima 359 članova. 

Samo godinu dana po osnivanju, ivanečki Ogranak UDVDR RH prometnuo se među najznačajnije udruge na području grada Ivanca. Među ostalim, Ogranak je pokrenuo inicijativu za izgradnju spomen obilježja poginulim braniteljima, a iz natječaja koji je objavilo Ministarstvo branitelja, a u kojem je surađivao s drugim braniteljskim udrugama i Gradom Ivancem, povukao je 160.000 kuna i na taj način financijski pomogao u njegovoj gradnji rasteretivši tim iznosom i gradski proračun.

Isto tako, aktivno se uključio u inicijativu UDVDR Kluba Gornji Kneginec na izgradnji spomen obilježja poginulim kolegama u Lipiku, koja je uspješno realizirana i spomenik je svečano otvoren 2006. godine.

U kontinuitetu se, u suradnji sa županijskom Podružnicom i krovnom udrugom u Zagrebu, braniteljima pomagalo materijalno te ih se, sukladno njihovim potrebama i skromnim sredstvima Ogranka, upućivalo na načine ostvarivanja prava, a pomagalo im se i u zapošljavanju.

Također, potpisivani su ugovori s poslovnim subjektima o kupnji njihovih asortimana uz popuste za članove Ogranka, od kojih su neki aktualni još i danas. Puno se radilo na organiziranju druženja članova, a sve u cilju kako bi se branitelji što više, lakše i bezbolnije asimilirali u društvo. Tako je više od polovice članova sudjelovalo na sportskim susretima diljem Hrvatske, a Ogranak Ivanec je 2000. i 2010. godine uspješno organizirao županijske sportske susrete veterana Domovinskog rata. U školama i u drugim institucijama održano je i nekoliko predavanja o ulozi ivanečkih branitelja u Domovinskom ratu.

Organizirane su i dvije dobro posjećene i s više strana pohvaljene izložbe ratnih fotografija (2000. i 2011.). UDVDR Ogranak Ivanec je inicijator osnivanja neformalnog tijela, Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca osnovane 5.01.2000. godine, unutar koje se već godinama ostvaruje kvalitetna suradnja svih ivanečkih braniteljskih udruga.

Ogranak aktivno sudjeluje na osmišljavanju obilježavanja blagdana i datuma vezanih uz Domovinski rat i redovito se prisjeća preminulih i poginulih kolega s čijim je obiteljima izgradio prisan odnos. Sve aktivnosti koje provodi, Ogranak u najvećem dijelu financira vlastitim sredstvima, a usto uspješno aplicira na natječaje Grada Ivanca i Ministarstva branitelja.

Aktivnosti je puno, a svako malo se osmisli neka nova, često i u cilju obogaćivanja cjelokupnog društvenog života na području Ivanca i šire. Na navedenim aktivnostima radit će se i dalje, s naglaskom na one kojima se održavaju sjećanja na Domovinski rat te na poginule i umrle kolege.

Jedna od najznačajnijih je sugeriranje članovima i svim braniteljima da obavljaju preventivne zdravstvene preglede u svrhu očuvanja zdravlja, koliko god je to najviše moguće. Potreba za time se, naime, ukazala nakon internih analiza prema kojima je gotovo 90% članova preminulo od zloćudnih bolesti, srčanih ili moždanih udara ili izvršilo samoubojstvo. To je i razlog što je osnovano Povjerenstvo za zdravstvenu skrb branitelja, koje braniteljima daje konkretne podatke o načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite i povezuje ih s veteranskim bolnicama.

print