Novosti

Press konferencija: Najavljena Vladina promjena modela sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca - težak udarac za roditelje i kućni budžet

Petak

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u petak, 11. ožujka, župan Varaždinske županije Predrag Štromar osvrnuo se na prijedlog državnog proračuna u okviru kojeg je Vlada predložila smanjenje udjela sufinanciranja mjesečnih učeničkih karata s dosadašnjih 75 na 50 posto te od jeseni najavila uvođenje dohodovnog cenzusa, kao i na posljedice takve odluke.

Naime, iznos za prijevoz srednjoškolaca u državnom je proračunu umanjen za 94 milijuna kuna, dok će se od rujna državna sredstva za subvencioniranje srednjoškolskog prijevoza i dodatno smanjiti, jer će se iznos subvencije vezati uz imovinski cenzus.

- To za roditelje učenika putnika znači da će ih do lipnja mjesečna karta za autobus stajati između 375 i 750 kuna, a od rujna od 600 do 1.300 kuna. Pripremamo amandman da se nastavi s dosadašnjim sufinanciranjem od 75% cijene mjesečne karte za autobus, odnosno, vlak, jer smo svjesni koliko je ovo važna mjera za naše obitelji. Stoga apeliram na sve saborske zastupnike s ovog područja da ga podrže. Tijekom prošlih deset godina smo kroz sva naša ulaganja u obrazovanje radili na osiguravanju jednake dostupnosti obrazovanja svima, a ovakvim odlukama svi se ti napori poništavaju. Ovo je atak na kontinentalnu ruralnu Hrvatsku i rubne dijelove županija – kazao je župan.

Podsjetio je, nadalje, da se vladajuća koalicija u svojim dokumentima obvezala osigurati nastavak udjela države u sufinanciranju prijevoza učenika u iznosu od 75 posto te kako je od 2012., upravo na inzistiranje Varaždinske županije, koja je prva krenula s ovim projektom, on pokrenut i na državnoj razini.

Zamjenik župana Alen Kišić kazao je kako Vlada priča o zemlji znanja, najavljuje dodatna ulaganja u obrazovanje, no nitko ne ustraje na tome.

- Prije negoli smo krenuli s ovim projektom, čak 30 posto naših učenika iz udaljenih ruralnih sredina nije bilo u mogućnosti nastaviti srednjoškolsko obrazovanje. Priča se i o demografskoj obnovi i zaustavljanju iseljavanja, a vladajući rade kontra tomu: najavljuju ukidanje jedne od mjera koje najviše čuvaju obiteljski budžet i time izravno udaraju na standard i obrazovanje građana. Jer za poboljšanje demografske politike nisu dovoljne jednokratne mjere, nego sustavno osiguravanje servisa poput vrtića, prijevoza i škola – rekao je Kišić.

Pročelnik Upravnoga odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek pojasnio je kako prijevoz u našoj županiji koristi 5.439 učenika, tj. čak 65% srednjoškolaca te kako je sustav posložen da funkcionira na principu solidarnosti i jednakih šansi pristupa obrazovanju te  kako također apelira da se nastavi s projektom sufinanciranja prijevoza.

Župan je istaknuo i da u prijedlogu državnoga proračunu za 2016. ni za naredne dvije godine nisu osigurana sredstva za izvršavanje Sporazuma o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva, iako se radi o višegodišnjim obvezama koje se slijedom odredaba zakona moraju uvrstiti u proračun.

- Županija time ostaje zakinuta za 15 milijuna kuna, a gradovima i općinama se vraćaju obveze sufinanciranja najamnina za školske građevine koje iznose onoliko koliko su ugovorima definirane – kazao je župan podsjetivši da se resorno ministarstvo sporazumima obvezalo svake godine osigurati sredstva za sufinanciranje troškova najamnina, kojima je obuhvaćeno 25 škola odnosno sportskih dvorana s 55 posto, s time da bi sporazumi trebali vrijediti tako dugo dok traju i ugovori sklopljeni s privatnim partnerom.

Ukoliko Sabor podrži prijedlog Vlade, skuplje đačke karte bit će težak udarac za roditelje i kućni budžet, a drastično će se odraziti i na već ionako prenapregnute proračune gradova i općina.

Izvor: Varaždinska županija

print