Novosti

Vijeće za prevenciju apelira na građane da u kuće ne puštaju nepoznate osobe

Ponedjeljak

Pod predsjedanjem Čedomira Bračka u Gradskoj je vijećnici održana prva ovogodišnja sjednica Vijeća za prevenciju. Prema izvješću načelnika policijske postaje Ivanec Borisa Divjaka, stanje sigurnosti u 2015. godini na području grada Ivanca ocijenjeno je zadovoljavajućim u svim segmentima.

U segmentu kriminaliteta počinjeno je 154 kaznenih djela, što je 45% više u odnosu na 2014. godinu, no do toga je porasta došlo zbog završetka dvaju opsežnih kriminalističkih istraživanja u koje je bio involviran veći broj počinitelja, a od kojih je jedno bilo vezano uz gospodarski kriminalitet, dok je drugo bilo povezano s kaznenim djelom zloporabe droga.

U 2015. godini nije bilo poginulih u prometu, što se povezuje s intenzivnijom preventivom. Budući da je jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća neprilagođena brzina, rečeno je da će policija idućih dana poduzimati češće preventivne i represivne aktivnosti i kontrole vozača na cestama. Također, naglašeno je da je PP Ivanec u kontinuiranom kontaktu s Hrvatskim cestama i ŽUC-om u cilju modernizacije prometnica i otklanjanja nedostataka na njima, a osobito na dionici županijske ceste u smjeru Ivanec – Jerovec – Lipovnik.

Osvrćući se na prekršaje remećenja javnog reda i mira, Divjak je stanje ocijenio zadovoljavajućim, s obzirom na to da je lani evidentirano manje prekršaja nego godinu prije.

Nadalje, na inicijativu PU varaždinske i PP Ivanec, Gradskom vijeću predložit će se osnivanje Odbora za promet, kao stručnog i savjetodavnog tijela koje će se baviti problematikom prometne infrastrukture, prevencijom i poboljšanjem stanja sigurnosti na cestama, a u njegovom radu bi sudjelovali policijski službenici te prometni i komunalni redari.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Ivanca Mario Rogina predložio je održavanje više vježbi evakuacije u školama i vrtićima na području grada, kako bi se djeca upoznala s načinom evakuacije prilikom potencijalnih požara, elementarnih nepogoda ili drugih iznenadnih situacija. Pritom je spomenuo i veći broj požara u kućanstvima zbog neodržavanja dimnjaka te apelirao na građane da daju očistiti dimnjake.

Budući da je proljeće pred vratima, a to je sezona kada građani pojačano pale korov i suhu travu na svojim površinama, građani su zamoljeni da svako paljenje prijave najbližem vatrogasnom društvu kako bi vatrogasci mogli kontrolirati vatru. Time izbjegavaju kazne za izazivanje požara čija se visina može popeti i do nekoliko tisuća kuna.

Raspravljalo se i o potrebi postavljanja video nadzora na više lokacija na području naselja Ivanec. S obzirom na statistiku koja pokazuje da se broj domicilnih počinitelja smanjuje, a kriminalitet postaje sve mobilniji, smatra se da bi video nadzor policiji olakšao pronalazak počinitelja.

Nadalje, policija poziva građane na oprez kod primanja nepoznatih osoba u kuću. Zabilježeni su slučajevi u kojima u domove starijih osoba ulaze lažni policajci i promotori te od građana iznuđuju novac i ušteđevinu. Spomenuto je da takve osobe najčešće dolaze u automobilima bjelovarskih i zagrebačkih registarskih oznaka pa su zamoljene i sve udruge umirovljenika da na to upozore svoje članove. Povrat ukradenog novca dugotrajan je proces koji, na žalost, najčešće završi nepovoljno za oštećenu osobu.

print