Novosti

Uz Međunarodni dan turističkih vodiča - tematski turistički izlet u Bedenec i Jerovec

Utorak

U Ivancu je već sedmi put obilježen Međunarodni dan turističkih vodiča. Kao i uvijek dosad, u organizaciju su se uključili Društvo turističkih vodiča i pratitelja Varaždin, Turistička zajednica grada Ivanca i ivanečka Osnovna škola I. K. Sakcinskog.

Tema ovogodišnjeg izleta bilo je lončarstvo, kojim su se, kao kućnim obrtom, nekada bavili gotovo svi Jerovčani i žitelji susjednog Bedenca i Dubravca. Tim je povodom 23 odraslih iz Ivanca, Lepoglave i Varaždina te 20 učenika autobusom krenulo u obilazak Etnokuće u Bedencu i Keramike Mecena u Jerovcu. Na tom putu ih je kroz bogatu povijest lončarstva u ivanečkome kraju i njene brojne specifičnosti na zanimljiv način provela prof. Mirjana Bračko, licencirani turistički vodič, koja već nekoliko godina u povodu Dana turističkih vodiča sve zainteresirane izletnike redovito vodi na tematske turističke izlete ivanečkim krajem.

U Bedencu su ih srdačno dočekali članovi Udruge za šport i kulturu na čelu s predsjednikom Stjepanom Petakom te ih poveli u obilazak etnokuće Bedenec. U kući je  smješteno mnoštvo etno predmeta, a najveću pozornost posjetitelja privukao je drveni „kelembar“, star više od sto godina, kao i raznorazni cimpleti, zdjele, vrčevi... Nakon obilaska Etnokuće i dobrodošlice gostoljubivih domaćina, izletnici su put nastavili prema Jerovcu te u zaseoku Krtanjeki posjetili Keramiku Mecena i upoznali se sa suvremenijom izradom ukrasnih predmeta i proizvoda od gline.

Svi sudionici bili su vrlo zadovoljni izletom, no izrazili su i žaljenje što je danas lončarstvo u našem kraju gotovo zaboravljeno, unatoč tomu što je upravo ovdje bilo jedno od dvaju najpoznatijih proizvodnih lončarskih središta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ipak, sreća je da još ima entuzijasta, vjernih lončarskoj tradiciji, koji je nastoje sačuvati od zaborava.

 

print